Šokantno otkriće: Pogledajte šta sve sadrži flaširana voda

1
Radiosarajevo.ba
Šokantno otkriće: Pogledajte šta sve sadrži flaširana voda
Foto: Pexels / Flaširana voda

U najnovijem istraživanju otkriveno je da flaširana voda, koja se prodaje u trgovinama, može sadržavati od 10 do 100 puta više komada plastike nego što se prethodno procjenjivalo. Ove nanočestice su toliko sitne da se ne mogu vidjeti pod mikroskopom.

Na 1000-oj prosječnoj širini ljudske kose, nanoplastika je dovoljno mala da može prolaziti kroz tkiva probavnog trakta ili pluća i dospijevati u krvotok. Ovime se potencijalno raspoređuju štetne sintetičke hemikalije po tijelu i unutar stanica, upozoravaju stručnjaci.

Prema novoj studiji, jedna litra vode (ekvivalent dvije flaširane vode standardne veličine) sadržavala je u prosjeku 240.000 plastičnih čestica iz sedam vrsta plastike, od kojih je 90% identificirano kao nanoplastika, a ostatak kao mikroplastika.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Ovo otkriće pojačava preporuku stručnjaka da se voda iz slavine konzumira iz staklenih ili nehrđajućih posuda kako bi se smanjila izloženost plastici. Ova preporuka odnosi se i na drugu hranu i piće koje je pakirano u plastiku.

Novi zaključci ukazuju na potrebu za ozbiljnim promišljanjem o izvorima plastike i njezinim potencijalnim utjecajima na zdravlje ljudi. Naučnici sada imaju mogućnost identifikacije i klasifikacije nanočestica plastike, otvarajući put za daljnja istraživanja o potencijalnim rizicima po zdravlje.

Ovih 6 dodataka u vodi će vam pomoći s probavom

Ovih 6 dodataka u vodi će vam pomoći s probavom

Ova tehnologija donosi novo svjetlo u razumijevanje utjecaja polimera plastike na ljudsko zdravlje. Pitanje koje se postavlja jest kako se plastika i hemikalije koje nosi mogu zadržati u ljudskom tijelu te koje su dugoročne posljedice. Osim toga, važno je istražiti razlike u koncentraciji nanoplastike između flaširane vode i vode iz slavine.

Dok naučna zajednica nastavlja istraživati ova pitanja, potrošači mogu doprinijeti smanjenju izloženosti plastici izbjegavanjem konzumacije hrane i pića iz plastičnih posuda te biranjem proizvoda od prirodnih materijala kad god je to moguće, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije