Pušenje može izazvati jednu stvar koja zabrinjava: Stručnjaci otkrili može li se to spriječiti?

0
Radiosarajevo.ba
Pušenje može izazvati jednu stvar koja zabrinjava: Stručnjaci otkrili može li se to spriječiti?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nedavno istraživanje koje su proveli istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta Washington u St. Louisu otkriva korelaciju između pušenja cigareta i smanjivanja mozga, što je povezano s povećanim rizikom od kognitivnog oštećenja, demencije i Alzheimerove bolesti.

Istraživanje koje je vodila dr. Laura J. Bierut, direktorica Centra za istraživanje zdravlja i ponašanja WashUMed-a, otkrila je da prestanak pušenja zaustavlja dalji gubitak sive tvari, iako mozak nije u potpunosti povratio svoju izvornu masu nakon skupljanja.

Oksidativni stres i upalni učinci povezani s pušenjem također mogu oštetiti moždane stanice i potporne strukture. Neke hemikalije cigareta su neurotoksične i direktno oštećuju moždane stanice.

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Utjecaj pušenja na mozak

Iako su štetni učinci pušenja na pluća i srce dobro utvrđeni, manje je istraživanja usmjereno na njegov utjecaj na mozak. Istraživači su nastojali riješiti ovaj jaz u razumijevanju, naglašavajući da je smanjenje mozga povezano s pušenjem značajan problem.

Važni savjeti za one koji žele prestati pušiti: Ovih 5 namirnica je ključno izbjegavati

Važni savjeti za one koji žele prestati pušiti: Ovih 5 namirnica je ključno izbjegavati

Prethodne studije ukazale su na vezu između pušenja i demencije, procjenjujući da bi 14 posto slučajeva Alzheimerove bolesti moglo biti povezano s pušenjem. Razotkrivanje veze između smanjenja mozga i pušenja uključuje razmatranje čimbenika ponašanja i genetike.

Otprilike polovina individualne sklonosti pušenju pripisuje se genetici. Istraživači su analizirali podatke britanske Biobanke, koji su uključivali 32.094 učesnika i otkrili da su oni koji su više pušili pokazali veći nivo smanjenja mozga.

Smanjenje mozga ili atrofija uključuje gubitak neurona i njihovih veza, što narušava funkcionalnost mozga. Može pridonijeti kognitivnom padu, posebno u kritičnim područjima kao što je hipokampus, ključnim za formiranje pamćenja. Istraživanje naglašava da pušenje dovodi do hroničnih nižih nivoa kisika u krvi, uskraćujući mozgu vitalni kisik.

Prestanak pušenja

Prestanak pušenja ističe se kao jedan od najvažnijih koraka za zdravlje, s dobrobitima čak i u kasnijim fazama života. Dr. Bierut je istakla važnost rješavanja promjenjivih čimbenika rizika za demenciju, s obzirom na starenje globalne populacije, javlja dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije