Na ovoj plaži će vas pušenje cigareta koštati 4.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
Na ovoj plaži će vas pušenje cigareta koštati 4.000 KM
Foto: Pixabay / Plaža

Od ovog ljeta na mnogim plažama Mallorce primjenjivat će se stroga zabrana pušenja. Druge zemlje sada slijede taj primjer.

Ako volite dim i sljedeće ljetovanje planirate provesti na moru, onda svoje (elektroničke) cigarete ostavite u hotelskoj sobi. Jer na Balearima je ovo ljeto zabranjeno pušenje na 28 plaža. Devet novih plaža dodano je na spisak samo na Mallorci i pet na Ibizi. 

Ministarstvo zdravlja i okoliša Baleara uvelo je koncept plaža bez dima 2019. U to su vrijeme sudjelovale samo dvije plaže. Ali od tada, broj plaža bez dima svake godine raste.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Zabranom se želi potaknuti ljude da manje puše i zaštititi ostale posjetitelje plaže od pasivnog pušenja. Mjera kako bi plaže bile prilagođenije obiteljima. Također ima za cilj smanjiti otpad od opuška, koji je otrovan za okoliš. Pogođeni dijelovi plaže mogu se prepoznati po vlastitim zastavama, znakovima i QR kodovima.

Zabrana pušenja na obali ne odnosi se samo na Balearske otoke, već i na kopno Španije, posebno u Barceloni, gdje se od prošlog ljeta ne puši na svim plažama.

Isto vrijedi i za Kanarske otoke, Baskiju, Galiciju, Andaluziju i Valenciju. Ako se toga ne pridržavate, slijedi novčana kazna do dvije hiljade eura (oko četiri hiljade KM). U Barceloni je iznos kazne u početku ograničen na oko 30 eura (60 eura).

Osim Španije, druge zemlje poput Njemačke također se oslanjaju na koncept plaža za nepušače. Zaštita okoliša glavni je prioritet otoka Föhr u Sjevernom moru, zbog čega su na mnogim plažama uvedene nepušačke zone, piše portal Kroativ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije