New York uskoro testira novu tehnologiju za otkrivanje oružja u metroima

0
Radiosarajevo.ba
New York uskoro testira novu tehnologiju za otkrivanje oružja u metroima
FOTO: AA / Jake policijske snage u metrou

Gradonačelnik Eric Adams najavio je da će New York uskoro početi testirati tehnologiju koja koristi vještačku inteligenciju za otkrivanje oružja u metroima, objavljeno je u četvrtak, 28. marta.

Adamsova najava dolazi nedelju dana nakon incidenta na stanici metroa u Brooklynu, u kojem je jedan čovjek upucan vlastitim oružjem nakon što ga je izvukao na drugog putnika.

Adams je rekao da grad sarađuje s kompanijom Evolv, sa sjedištem u Massachusettsu, koja se bavi detekcijom oružja, a čiji su detektori već u upotrebi u školama i objektima širom zemlje. Međutim, Evolv se suočio s kritikama zbog tačnosti svojih mašina, kao i dva istraživanja vlade i tužbe od strane akcionara.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Pilot-projekt će početi za 90 dana, u skladu sa POST zakonom, koji zahtjeva od policije da otkrije tehnologije nadzora koje koristi i objavi izjave o uticaju i upotrebi prije nego što se nove tehnologije stave u upotrebu. Adams je rekao da će grad takođe koristiti 90-dnevni period čekanja da ispita druge dobavljače. "Ovaj grad ima gradonačelnika tehnologije", rekao je Adams. "Donesite nam svoje tehnologije. Dopustite nam da ih testiramo."

Adams nije rekao gdje će skeneri biti postavljeni, niti koliko će ih biti u upotrebi. Skeneri kompanije Evolv već se koriste na stadionu Citi Field - Evolv je "službeni provajder za pregled navijača Mets-a" - Lincoln centru i Muzeju Metropolitan.

Adams je privremeno postavio Evolv skener ispred ulaza u Gradsku kuću 2022. godine nakon što je napadač otvorio vatru na vagonu metroa u Bruklinu. Te godine grad je sproveo sličan pilot-projekt s Evolvom u jednoj bolnici u Bronxu nakon što je čovjek upucan u čekaonici hitne službe. Druge školske okruge širom zemlje takođe su instalirali Evolv skenere u pokušaju da spriječe pucnjave na kampusima.

Vještačka inteligencija u Njemačkoj: Ko su glavni igrači na tržištu?

Vještačka inteligencija u Njemačkoj: Ko su glavni igrači na tržištu?

Skenneri Evolv-a izgledaju kao detektori metala, ali su opremljeni vještačkom inteligencijom. Kompanija tvrdi da skeneri koriste 'sigurna, ultra-niska frekvencija, elektromagnetna polja i napredni senzori za otkrivanje prikrivenog oružja'. CEO Evolva Peter George tvrdi da skeneri mogu otkriti gotovo svaku vrstu oružja. "Napisali smo potpise za sve prijetnje koje postoje: sva oružja koja postoje, sve bombe, sve velike taktičke noževe", rekao je George 2021. godine.

Ali izveštaji sugerišu da tehnologija zapravo ne funkcioniše tako dobro. Skenneri Evolv-a navodno su označavali kišobrane kao oružje, ali nisu uspjeli otkriti aluminijumske i čelične cjevi koje su bile isječene da izgledaju kao cjevi od pištolja. Prošle godine, The Intercept je saopćio da su neki školski okruzi bili frustrirani zbog mašina Evolv-a koje nisu otkrivale noževe u ruksacima učenika ili su greškom identifikovali kutije za ručak kao bombe.

Istraživačka publikacija industrije nadzora IPVM izvjestila je da je Evolv platio testiranje Nacionalnom centru za bezbjednost i sigurnost gledalaca sportskih događaja, koji je kasnije opisao kao "potpuno nezavisno". Evolv je takođe uredio navodno nezavisni izveštaj, uklanjajući informacije o niskim stopama otkrivanja određenog oružja, prema izveštaju IPVM-a.

Elon Musk zabrinuo svijet: 'Umjetna inteligencija će uskoro biti pametnija od ljudi'

Elon Musk zabrinuo svijet: 'Umjetna inteligencija će uskoro biti pametnija od ljudi'

Prošlog oktobra, Federalna trgovinska komisija je otvorila istragu o tome da li Evolvl-ov sistem za otkrivanje vještačke inteligencije radi kako je reklamirano, a u februaru je Evolv otkrio da je Komisija za hartije od vrijednosti također otvorila 'neobjavljenu, istražnu istragu'.

U martu su investitori podnijeli tužbu za kolektivnu štetu tvrdeći da je kompanija prezentirala neistinite informacije o efikasnosti svojih proizvoda i 'prevarila opštu javnost, kupce i investitore'.

Ipak, Evolv ostaje preferirani dobavljač Adamsa. Neki od najvećih donatora gradonačelnika imaju značajne investicije u Evolv, saopćio je New York Daily News 2022. godine. "Zamislite da ja kažem: 'Ne, nećemo investirati u tehnologiju koja može identifikovati oružje jer je neko investitor u tu tehnologiju'", rekao je Adams 2022. godine. "Znate, dobra tehnologija spašava živote. Imam obavezu i odgovornost da je unapredim."

Istraživanje: Da li mladi vide umjetnu inteligenciju kao prijetnju ili priliku?

Istraživanje: Da li mladi vide umjetnu inteligenciju kao prijetnju ili priliku?

Pilot-projekt je već privukao kritike. "Sistemi za detekciju oružja su nepouzdani i često izazivaju lažne alarme", reklo je Pravno društvo za pomoć, najveća nevladina organizacija za odbranu u gradu, u saopštenju. "Suprotno tvrdnjama gradonačelnika, New York ne bi trebao služiti kao poligon za korporacije za nadzor; javnost nije pristala biti deo tih eksperimenata."

Adams je primjetio da je nasilni kriminal u metro sistemu, povezan s oružjem ili ne, relativno redak. Kriminal je u cijelom gradu u opadanju, s padom od 16 posto od februara do marta, rekao je Adams - ali ankete sugerišu da se Njujorčani ipak sve više osjećaju nesigurno. "Ako se oni ne osećaju sigurno, onda mi nismo obavili svoj zadatak", rekao je Adams. "Statistika nije važna ako ljudi ne vjeruju da su u sigurnom okruženju", prenosi TheVerge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije