Vještačka inteligencija u Njemačkoj: Ko su glavni igrači na tržištu?

0
Radiosarajevo.ba
Vještačka inteligencija u Njemačkoj: Ko su glavni igrači na tržištu?
Foto: Pexels / Umjetna inteligencija 'kaska' u Europi

Iako su njemačka industrija i nauka pojačale istraživanje i razvoj vještačke inteligencije (AI), još prilično zaostaju za SAD, pokazuje broj patenata u toj oblasti.

Broj prijavljenih patenata u vezi sa AI u njemačkom (DPMA) i europskom zavodu za patente je prošle godine bio za 40 odsto veći nego 2019, saopštio je DPMA u ponedeljak.

U njemačkom i evropskom zavodu dominiraju preduzeća i istraživačke institucije iz SAD koje su prijavile skoro trećinu novih tehnoloških patenata zasnovanih na AI. Slijedi Njemačka sa udjelom od 17,1 odsto pa Japan sa 12,4. Na četvrtom i petom mjestu su Kina i Južna Koreja sa 10,1 odnosno 4,7 odsto.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Istovremeno, najbrže se razvija kineska tehnologija i prošle godine je bilo 15 odsto više kineskih patenata nego 2022. Njemačke kompanije i istraživačke ustanove prijavile su za 5,2 odsto više.

"Snažna i široka dinamika inovacija pokazuje da će AI ubuduće igrati veliku ulogu u mnogim oblastima života", rekla je predsjednica DPMA Eva Schewior, javlja dpa.

Pošto kompanije prvenstveno registruju patente za nove pronalaske u svojim matičnim zemljama, domaće firme su obično na prvom mjestu u njemačkoj patentnoj statistici. Međutim, drugačije je sa tehnologijom povezanom s vještačkom inteligencijom. Bosch jeste doduše na prvom mjestu, ali odmah iza njemačke kompanije su kineski koncern Huawei, američki Google i Microsoft, pa Samsung iz Južne Koreje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije