Nevjerovatan medicinski podvig: Umjetna inteligencija uočila rak dojke koji nisu mogli doktori

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan medicinski podvig: Umjetna inteligencija uočila rak dojke koji nisu mogli doktori
Foto: Pexels / Nalazi tumora/Ilustracija

U revolucionarnom ispitivanju koje je proveo bolnički trust britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS), alat s umjetnom inteligencijom nazvan Mia otkrio je sitne znakove raka dojke kod 11 žena koje su doktori previdjeli.

Mia je s britanskim doktorima analizirala mamograme više od 10.000 žena, uspješno identificirajući sve simptomatske slučajeve i otkrivši dodatnih 11 koje doktori nisu otkrili.

Ovo je revolucionaran potez u medicini.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Mia uočila "vrlo mali R"

Rak u svojim ranim fazama može biti nevjerovatno mal i težak za otkriti. U bolnici NHS Grampian, Mia je otkrila tumore gotovo nevidljive golim okom. Barbara, jedna od pacijentica čiji je rak Mia označila, izrazila je zahvalnost na ranom otkrivanju, navodeći da je njeno liječenje bilo manje invazivno od liječenja članova porodice koji su se ranije borili s tom bolešću. To nije veliki R, već vrlo mali, rekla je.

Ovaj zdravstveni problem bi mogao biti simptom smrtonosne bolesti: Većina ga zanemaruje

Ovaj zdravstveni problem bi mogao biti simptom smrtonosne bolesti: Većina ga zanemaruje

Bez Mijine pomoći, Barbarin rak možda ne bi bio otkriven do njene sljedeće rutinske mamografije tri godine kasnije, jer nije imala vidljive simptome. Budući da je njen tumor od šest mm uhvaćen tako rano, operirana je, ali joj je nakon operacije bilo potrebno samo pet dana radioterapije.

Prijateljica i dodatak

Mia, koju je razvila kompanija Kheiron Medical, može se pohvaliti potencijalom smanjenja vremena čekanja rezultata s 14 dana na samo tri. Tokom ispitivanja, svaki snimak pregledali su i Mia i čovjek, ali postoji nada da bi u budućnosti Mia mogla zamijeniti jednog radiologa, duplo smanjujući obim posla.

Imate crvene tačkice po tijelu? Evo o čemu se radi i kada trebate posjetiti doktora

Imate crvene tačkice po tijelu? Evo o čemu se radi i kada trebate posjetiti doktora

Dr. Gerald Lip, klinički direktor pregleda dojki u Škotskoj, vodio je projekt. Izjavio je da je 81 od 10.889 žena odustalo od pregleda putem tog AI alata. Mijina obuka na milionima mamografija širom svijeta, koja traje šest godina, naglašava važnost inkluzivnosti u razvoju umjetne inteligencije, kaže Sarah Kerruish, direktorica za strategiju Kheiron Medicala.

Dr. Lip je priznao mogućnost zamora i distrakcije među radiolozima, što dovodi do propuštene dijagnoze, ističući potrebu za inovativnim rješenjima kao što je Mia. Na Miju gleda kao na dopunu svojoj praksi, potencijalno oslobađajući vrijeme za više interakcije s pacijentima, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije