Naučnici upozoravaju: Klima na Zemlji se zauvijek mijenja zbog ovoga

3
Radiosarajevo.ba
Naučnici upozoravaju: Klima na Zemlji se zauvijek mijenja zbog ovoga
Foto: Pixabay / Ilustracija

Klimatski eksperti su upozorili da se klima Zemlje mijenja brže od očekivanog, zbog 27 tzv. povratnih sprega koje utiču na rast temperatura na našoj planeti. 

U novoj studiji, klimatski naučnici su objavili kako postoji 41 povratna sprega koju su oni uspjeli naći - 27 od tih 41 utiče negativno na klimu za Zemlji, zato što povećavaju temperaturu na našoj planeti. 

Povratna sprega, u kontekstu klime, je ciklična pojava koja se dešava kada jedna promjena vodi do većeg broja drugih, koji opet vode nazad do prve. 

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Najbolji primjer je topljenje leda u Arktiku. Kako temperature rastu, topi se led koji otkriva više dubokog oceana. Duboki ocean je generalno tamniji, te absorbira više svjetlosti, a samim time i više topline.

Kako se ocean zagrijava, dolazi do topljenja više leda, što onda postaje proces koji se ponavlja

Najopasnija povratna sprega koju su posebno naglasili naučnici s univerziteta u Oregonu jeste baš topljenje leda. Kako su oni naveli, topljenje leda dovodi do povećanja temperatura, što direktno uzrokuje kreiranje toplih i suhih klimatskih uvjeta

Kako je više suhih klimatskih uvjeta, požari se brže šire i pokrivaju veći teritorij. Samim tim, oni su onda i intenzivniji, te utiču na povećavanje temperatura na cijeloj planeti

Tim naučnika je naglasio kako je nemoguće kontrolisati sve aspekte klime. Ipak, pozvali su na to da se više radi kako bi se klima popravila, prenosi CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije