Klimatske promjene: Kraj skijanja?

4
Radiosarajevo.ba
Klimatske promjene: Kraj skijanja?
Foto: Instagram / Jezero na Alpama

Kako klimatske promjene čine svoje, topla zima i snijeg za koji se ne zna da li će pasti sada su nova realnost. Hoće li skijanje postati prošlosti? Skijališta mogu improvizirati i prilagoditi se, ali mogu li opstati?

Kako se snijeg topi na nižim padinama, najsigurniji smjer je visina. To, barem, radi odmaralište Valloire, u francuskoj regiji Savoie, piše france 24.

"Na visinama ispod 2.000 metara skijanje nema budućnosti", objašnjava Jean-Marie Martin, menadžer odmarališta. Kao rezultat, zatvara se 10 nižih staza i otvara četiri nove-više. Cijena je ogromnih 8 miliona eura.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Razvoj softvera 

Razgovarali smo i sa Huguesom Françoisom, istraživačem na INRAE ​​meteorološkoj stanici Col de Porte u Alpima. Prosječne snježne padavine prepolovile su se od 1960-ih, a kako se pad nastavlja, snježnim topovima će biti potrebno 40 posto više vode samo da bi održali trenutni nivo prirodnog snijega.

Zajedno sa francuskim meteorološkim uredom, François je razvio CLIMSNOW, softver za mapiranje budućih potreba za proizvodnjom snijega, kako bi se optimizirala potrošnja.

Međutim, umjetni snijeg nije bez kontroverzi. Osim energije koja je potrebna za proizvodnju, potrebne su ogromne količine vode, uskladištene i spremne za dovoljno niske temperature da započne proizvodnju. U mnogim slučajevima to znači stvaranje vještačkih jezera.

Ugrožen biodiverzitet

U La Clusazu, jedan takav projekat izazvao je bijes u lokalnoj zajednici. U šumi koju mnoge zaštićene vrste nazivaju domom, vještačko jezero bi izazvalo sječu drveća i moglo bi ugroziti biodiverzitet. Lokalna aktivistica Valérie Paumier nam kaže da je 2022. godine "to je upravo ono što više ne bismo trebali raditi".

Lokalne vlasti insistiraju na tome da će jezero služiti i lokalnim farmerima i da će biti izvor pitke vode za odmaralište, ali dvije trećine ovog novog jezera od 148.000 m3 rezervisano je za pravljenje snijega. Za sada, La Clusaz je sinonim samo za skijanje i skijanje, bez znakova promjene ekonomskog modela.

Menadžer Olivier Erarda u odmaralištu Métabief  smatra da kraj alpskog skijanja ne mora biti trauma. "Možda je kraj blizu, i šta onda?", pita se on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije