Naučnici uplašeni novim otkrićem: 'Zombi' stvorenja pojela cijelog aligatora

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici uplašeni novim otkrićem: 'Zombi' stvorenja pojela cijelog aligatora
Foto: Collage / Stvorenje koje jede aligatora

Grupa istraživača 2019. godine provela je jedinstven eksperiment. Tim iz Marine Consortiuma univerziteta Louisiane (LUMCON) bacio je tri mrtva aligatora dvije hiljade metara u Meksički zaljev kako bi vidjeli kako će stvorenja koja žive duboko u oceanima i morima reagirati na neobičan izvor hrane.

U početku su naučnici mislili da će čvrsta gmazova koža odbiti strvinare jer će im biti teško doći do poželjnijeg mesa. Međutim, brzo se pokazalo da to nije istina.

U roku od jednog dana primijećeno je devet velikih jednakonožaca (Bathynomus giganteus) kako se hrane prvim lešem, prodirući u aligatorovu kožu, nakon čega su počeli jesti njegovo meso.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Nevjerovatan prizor

Drugi krokodil, koji je pao oko 100 kilometara dalje, bio je gotovo u potpunosti prožderan u samo 51 dan. Za njim nije ostalo ništa osim lobanje, kralježnice te užeta i taga koji su korišteni da ga pričvrste za morsko dno.

Amerikanac na utakmicu doveo aligatora ljubimca: "Nisu ga pustili, a on je moja emocionalna podrška"

Amerikanac na utakmicu doveo aligatora ljubimca: "Nisu ga pustili, a on je moja emocionalna podrška"

Ostaci su postali izvor velikog uzbuđenja za istraživače kada su shvatili da se radi o potpuno novoj vrsti crva koji jedu kosti. Zaključili su da je riječ o crvu iz obitelji Osedax, poznatijih kao "zombi crvi" jer jedu i kosti, koji nikada prije nisu viđeni u Meksiku.

Testiranje je otkrilo da su njegovi najbliži rođaci koji se mogu identificirati porijeklom s Antarktike i Kalifornije, što ga zbog toga čini "neopisanom vrstom". Istražitraživači su u radu o svom otkriću, koji je objavljen u časopisu PLOS, napisali da će stvorenje "dobiti ime u dogledno vrijeme".

Šta se dogodilo s trećim aligatorom?

Pa, taj dio je misterija, jer je nestao u roku od osam dana nakon što je pao na dno mora duboko 1.996 metara.

Istraživači su primijetili da, iako je tijelo nestalo dok su sidro od 20.4 kg, okovi i uže korišteno za vaganje životinje pronađeni 8.3 metara dalje. Stručnjaci su zaključili da je "veliki strvinar" najvjerojatnije uhvatio gmaza.

S obzirom na dubinu na kojoj je bio ostavljen, i "impliciranu veličinu tijela potrebnu za konzumiranje aligatora umjerene veličine i premještanje velike težine", to je vjerojatno bio veliki morski pas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije