Crvi koji su odleđeni nakon 40 hiljada godina živi su, kreću se i jedu

Radiosarajevo.ba
Crvi koji su odleđeni nakon 40 hiljada godina živi su, kreću se i jedu
The Siberian Times / Naučnici su crve oživjeli u Petrijevoj posudi

Dva crva koja su 42 hiljade godina bila zaleđena u permafrostu, tzv. "vječnom ledu", vratila se u život i trenutno se smatraju najstarijim živim bićima na našoj planeti.

Drevni nematodi (valjkasti crvi) se kreću i jedu prvi put nakon doba Pleistocena - geološke epohe u historiji naše planete, koja je trajala od prije 2,5 miliona do prije 11.550 godina.

Naučnici su ih oživjeli u Petrijevoj posudi, objavio je tim ruskih naučnika koji su ovaj podvig napravili s kolegama s Princeton Univerziteta.

"Prvi put smo prikupili podatke koji demonstriraju sposobnost multićelijskih organizama na dugotrajnu kriobiozu (mirovanje izazvano niskim temperaturama, op.pr.) u naslagama permafrosta na Arktiku", napisali su autori studije.

Oko 300 prethistorijskih valjkastih crva je odleđeno u laboratoriji Instituta u Moskvi i analizirani su za studiju. Dvije ženke su pokazale znake života u maloj, ali nevjerovatnoj pobjedi za uključene istraživače.

"Naši podaci pokazali su sposobnost multićelijskih organizama da prežive dugoročnu kriobiozu u uslovima prirodnog krioočuvanja", kazali su naučnici. "Jasno je da ovo dokazuje da su nematodi iz Pleistocena imali veoma adaptivne mehanizme koji mogu biti praktičnog značaja za povezane grane nauke, kao što su kriomedicina, kriobiologija i astrobiologija."

Oba crva su došla iz područja Jakutske oblasti, najhladnijeg područja u Rusiji. Jedan je star 32 hiljade godina, a drugi 47 hiljada godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije