Naučnici imaju ideju da "ohlade" Zemlju tako što će blokirati Sunce: Pogledajte šta im je plan

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici imaju ideju da "ohlade" Zemlju tako što će blokirati Sunce: Pogledajte šta im je plan
Foto: Futurism / Pomalo bizarna ideja naučnika

Naučnici istražuju prilično ludu ideju kako spriječiti pregrijavanje našeg planeta: poslati suncobran u svemir da blokiraju puteve Sunčevog zagrijavanja.

Kako piše New York Times, tim predvođen profesorom fizike s Asher Space Research Instituta i direktorom Technion-Israel Institute of Technology Yoramom Rozenom tvrdi da je spreman za izradu prototipa.

Ali postoji jedan veliki problem: štit se mora prostirati na površini od otprilike milion kvadratnih milja, ili otprilike veličine Argentine.

Poznati košarkaški radnik iz BiH tvrdi da je žrtva prepada: 'Prešao je vozilom u moju traku'

Poznati košarkaški radnik iz BiH tvrdi da je žrtva prepada: 'Prešao je vozilom u moju traku'

Budući da je to prevelika struktura za lansirati je u svemir jednom raketom, Rozen i njegov tim predlažu šemu u kojoj se "roj" manjih štitova lansira u svemir i gore se vežu i rade raditi zajedno.

"Možemo pokazati svijetu, 'pogledajte, postoji rješenje, uzmite ga, povećajte ga na potrebnu veličinu'", rekao je Rozen za NYT.

Ideja tehnički postoji već decenijama. Umjesto potpunog blokiranja Sunca golemim suncobranom, istraživači su sugerirali da trebamo blokirati samo jedan do dva posto zračenja naše zvijezde kako bismo ublažili učinke globalnog zatopljenja.

Očekivali su se rekordi, ali ne i ovo što se dogodilo na planeti: Naučnici nemaju precizne odgovore

Očekivali su se rekordi, ali ne i ovo što se dogodilo na planeti: Naučnici nemaju precizne odgovore

Prošle je godine tim naučnika s Harvarda i Unvierziteta u Utahu istraživao ideju postavljanja prašine na "Lagrangeovu točku" između Sunca i Zemlje kako bi se prevladale klimatske promjene. Drugi tim predložio je korištenje stvarnog "suncobrana" privezanog za asteroid kako bi se postigao isti učinak.

Međutim, suncobran bi bio samo jedan dio rješenja jer bi Zemljina atmosfera i dalje zadržavala toplinu u obliku emisije stakleničkih plinova.

Ne slažu se svi s tom idejom. Kritičari su za NYT rekli da bi suncobran bio nevjerojatno skup i nerealan, s obzirom na brzinu kojom se globalno zagrijavanje ubrzava. To ne spominje udarce koje bi takvo sjenilo moglo izdržati dok je izloženo u svemiru. Zagovornici, s druge strane, tvrde da ne bismo trebali ostaviti kamen neprevrnut u pronalaženju rješenja za klimatske promjene.

Rozen i njegov tim sada žele osigurati između 10 i 20 miliona dolara za izgradnju svog prototipa.

"Mi u Technionu nećemo spasiti planet", rekao je za NYT. "Ali ćemo pokazati da se to može."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije