Godina 2023. oborila rekorde sa najviše klimatskih katastrofa

1
Radiosarajevo.ba
Godina 2023. oborila rekorde sa najviše klimatskih katastrofa
Foto: EPA / Požar / Ilustracija

2023. godina ostati će urezana u historiji kao godina koja je oborila rekorde po pitanju klimatskih katastrofa, ostavljajući iza sebe tragične posljedice širom svijeta.

Brojne zemlje suočile su se s intenzivnim vremenskim nepogodama, uključujući zemljotrese, požare, poplave i oluje. Te ekstremne klimatske pojave nisu samo uzrokovale neprocjenjive ljudske gubitke, već su i prouzrokovale ogromne ekonomske štete, iznoseći milijarde dolara štete.

Prethodna godina istaknula je hitnost potrebe za daljnjim naporima i saradnjom svih nacija kako bi se stvorila održiva budućnost koja će odoljeti sve izraženijim klimatskim prijetnjama.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Zemljotresi

U 2023. godini, jaki zemljotresi su pogodili Tursku, Siriju, Maroko i Afganistan.

Zemljotresi koji se dogodili 6. februara bili su magnitude 7,8 i 7,7 popraćeni sa još više od 30.000 naknadnih lakših zemljotresa, pogodili su više od 11 pokrajina u Turskoj i 10 provincija u Siriji. U tim potresima je bilo 59.259 žrtava, a šteta je procijenjena na 148,8 milijardi dolara u Turskoj i 14,8 milijardi dolara u Siriji. 

Pogledajte kartu: Meteorolozi iz Hrvatske objavili koliko bi najviše snijega moglo napadati u BiH

Pogledajte kartu: Meteorolozi iz Hrvatske objavili koliko bi najviše snijega moglo napadati u BiH

Maroko je 8. feburara pogodio zemljotres magnitude između 6,8 i 6,9 sa 12 milijardi dolara štete i 3.000 žrtava.

Zemljotres magnitude 6,9 pogodio je Afganistan u periodu od sedmog do 11. oktobra u kojem je bilo više od 1.500 žrtava, a šteta je procijenjena na 100 miliona dolara.

Požari

Grčku je u julu zadesio veliki požar na području od 2.225 kvadratnih kilometara, što je veličina Tokija i prouzrokovao štetu od 1,7 milijardi dolara. U tom požaru je bilo više od 28 žrtava.

U periodu između marta i oktobra pet posto ukupne šumske površine Kanade je bilo zahvaćeno požarom koji je nanio štetu od 770 miliona dolara i 6 žrtava.

Oluje

U augustu su velike oluje zadesile Sjedinjene Američke Države i Havaje prouzrokujući ukupnu štetu od deset milijardi dolara. Na Havajima je bilo više o 2.200 zgrada uništeno i preko 100 žrtava.

Poplave

U periodu između desetog i 11. septembra Libiju je zadesila velika poplava u kojoj je bilo više od 5.300 žrtava. Broj mrtvih je i dalje nepoznat te se vjeruje da je more odnijelo mnoga tijela. Šteta je procijenjena na 446,4 miliona dolara, piše TRT Balkan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije