Globalno zagrijavanje natjeralo najstarije skijalište u Španiji da traži alternative

0
Foto
Globalno zagrijavanje natjeralo najstarije skijalište u Španiji da traži alternative
FOTO: AA / Skijalište La Molina

Skijalište La Molina u regiji Katalonija, gdje se nalaze najstarija skijališta u Španiji, ove sezone je skoro pa bez snježnog pokrivača.

Neubičajno toplo vrijeme za ovaj dio godine pogodilo je i ovo područje gdje se posljednjih godina osjećaju posljedice globalnog zagrijavanja.

Vlasnici objekata na ovom skijalištu traže različite načine da privuku turiste, razmatrajući alternative za proizvodnju umjetnog snijega. Smanjenje snježnih padavina za polovinu u posljednjih pet godina počelo je da ugrožava sezonu zimskih sportova, najveći izvor prihoda u regionu.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Skijališta smještena u istočnim katalonskim Pirinejima počela su testirati metodu proizvodnje održivog snijega korištenjem manje vode i energije s novim projektom pod nazivom "Snježna laboratorija".

Predviđa se da će dodatni mineral koji će se dodati u vodu metodom koju su naučnici otkrili tokom faze testiranja, za koju se očekuje da će trajati tri godine, uveliko olakšati proizvodnju snijega.

S obzirom da snijega nema dovoljno sada su se okrenuli alternativama. Ljubitelji prirode i adrenalina, koji se žičarom kreću do područja gdje su napravljene staze za brdski biciklizam, mogu uživati ​​u jedinstvenoj prirodi penjući se na Pirineje.

Jedna od stvari koja fascinira one koji se popnu na vrh je avanturistički park izgrađen u šumi.

Turizam u prirodi, koji je počeo da zamjenjuje plažni turizam u Španiji, jednoj od evropskih zemalja koje su najviše pogođene posljedicama minule pandemije koronavirusa i globalnim zagrijavanjem, privlači ljude željne mira, tišine ili avanture na skijališta koja su otvorena za korištenje i u ljetnim mjesecima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije