NASA razvija plan za povratak astronauta na Mjesec i jednog dana odlazak na Mars

Radiosarajevo.ba
NASA razvija plan za povratak astronauta na Mjesec i jednog dana odlazak na Mars
Foto: NASA / Space Launch System / Ilustracija
NASA trenutno razvija veliki plan za povratak astronauta na Mjesec i jednog dana - odlazak na Mars.

Vođe agencije, u drugu ruku, već razmišljaju o umirovljenju Space Launch Systema, velike teretne rakete koja na vrhu nosi svemirsku kapsulu Orion, izvještava Business Insider.

NASA očekuje dolazak dva višestruko iskoristiva i jeftinija projekta kojeg razvijaju privatne kompanije. Prvi sistem koji konkurira SLS-u je BFR, odnosno Big Falcon Rocket koji dolazi iz pogona SpaceX-a, kompanije u vlasništvu Elona Muska. Drugi konkurent je New Glenn, lansirna platforma koju razvija kompanija Blue Origin iza koje stoji Amazonov vlasnik Jeff Bezos.

Space Launch System dizajniran je kako bi u nisku orbitu podigao terete veće od 55 tona. NASA je uvjerena da bez mogućnosti transporta teškog tereta u orbitu ljudska vrsta neće imati sigurne, pouzdane i isplatljive temelje za ljudsko istraživanje svemira.

SLS će imati nekoliko testnih letova tokom 2020., a prvi od njih zvat će se Block 1. Ova raketa bit će visoka oko 71 metar i moći će nositi oko 70 tona tereta.

NASA prvu Block 1 planira lansirati u junu 2020. u sklopu leta pod imenom Exploration Missio-1 ili skraćeno EM-1. Cilj misije je potvrditi da je SLS siguran i pouzdan slanjem letjelice bez posade Orion na put oko mjeseca. Prva misija s posadom pod imenom EM-2 trebala bi se održati nekoliko godina kasnije.

Problem su, doduše, rokovi i novac. NASA je do danas na SLS potrošila 11.9 milijardi dolara, a prema trenutnim procjenama trebat će im još 4 do 5 milijardi prije 2021, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije