Europska unija i Japan poslali satelit da prouči planetu Merkur

Radiosarajevo.ba
Europska unija i Japan poslali satelit da prouči planetu Merkur
Foto: ESA / Lansiranje satelita BepiColombo

Satelit BepiColombo, namijenjen proučavanju Merkura, uspješno je krenuo ka toj planeti poslije lansiranja iz Kouroua u Francuskoj Gijani tokom noći.

Kompanija ArianeGroup saopćila je da je lansiranje rakete "Ariane 5" prošlo bez problema.

Satelit očekuje put od devet milijardi kilometara do Merkura, gdje će potom izvesti niz ispitivanja, javio je SkyNews.

Prema navodima, BepiColombo je napustio Zemljino gravitaciono polje i krenuo zacrtanom putanjom brzinom od skoro 40.000 kilometara na sat.


"Ova misija, prva europska u saradnji s Japanskom svemirskom agencijom, omogućit će bolje razumevanje stvaranja i evolucije planeta u blizini naše zvijezde", rekao je izvršni predsjednik kompanije Arianespace Stephane Israel.

Očekuje se da će BepiColombo do Merkura stići do kraja 2025. godine. Satelit je ime dobila po italijanskom matematičaru i inženjeru Giuseppe "Bepi" Colombou (1920-1984).

Satelit i njegove dvije sonde ostat će u orbiti Merkura jednu ili dvije godine, gdje će biti izloženi temperaturama višim od 350 stepeni Celzijusa.

Cilj misije je proučavanje "površine, unutrašnjosti i 'životne sredine'" Merkura, kamenite planete koja je najmanja u Sunčevom sistemu i do sada najmanje istražena.

BepiColombo putuje poslije dvije misije NASA koje su poslale slike i podatke s Merkura, najprije sredinom sedamdesetih godina a zatim 2011. i 2015.

Kada stignu do cilja, dvije sonde će proučavati gravitaciono polje Merkura, što će omogućiti naučnicima da odrede sastav i strukturu planete.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije