NASA najavila: "Sami ćemo istraživati NLO"

1
Radiosarajevo.ba
NASA najavila: "Sami ćemo istraživati NLO"
FOTO: Pixabay / Ilustracija

NASA je naručila novu neovisnu studiju o takozvanim neidentificiranim zračnim fenomenima (UAP), što je tema koja dugo fascinira javnost, a nedavno je privukla pozornost Kongresa.

Agencija je jučer saopštila da su UAP-ovi - također poznati kao neidentificirani leteći objekti ili NLO-i - od interesa za zračnu i nacionalnu sigurnost, naglašavajući da nema dokaza da su fenomeni izvanzemaljskog porijekla.

Studija, koja bi trebala početi na jesen i trajati oko devet mjeseci, nastojat će ispitati "događaje na nebu koje se ne može identificirati kao  poznate prirodne fenomene" kroz znanstvenu perspektivu, navodi NASA u saopćenju.

"Želimo prikupiti što više informacija"

Novi tim UAP-a, predvođen astrofizičarem Davidom Spergelom, usredotočit će se na to kako najbolje prikupiti podatke i kako ih svemirska agencija može koristiti za bolje razumijevanje UAP-ova u budućnosti sarađujući sa stručnjacima iz znanstvenih, aeronautičkih i analitičkih zajednica.

"S obzirom na malo opažanja, naš prvi zadatak je jednostavno prikupiti najrobusniji skup podataka koji možemo", rekao je Spergel.

NASA je saopštila da će izvještaj biti objavljen i naglasila da iako je studija dogovorena s vladom SAD-a, ona nije dio proučavanja te pojave koje provodi vlada SAD-a. Riječ je o izvještaju sa najmanje 144 neobjašnjiva fenomena.

Prošle godine je ministarstvo odbrane SAD-a (DoD) objavilo željno iščekivan izvještaj Radne grupe za neidentificirane zračne pojave (UAPTF) na tu temu, u kojem su identificirana najmanje 144 neobjašnjiva zračna fenomena u posljednja dva desetljeća.

Procjenom je utvrđeno da UAP-ovi predstavljaju sigurnosni rizik za zračna putovanja i potencijalno mogu predstavljati rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Ministarstvo odbrane SAD naredilo je izradu plana za formaliziranje misije radne skupine. U maju je američki Kongres održao prvu javnu raspravu na tu temu u pola stoljeća, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije