NASA-in teleskop snimio fascinantne prizore iz svemira: Otkriveno kako nastaju i nestaju galaksije?

1
Radiosarajevo.ba
NASA-in teleskop snimio fascinantne prizore iz svemira: Otkriveno kako nastaju i nestaju galaksije?
Foto: NASA / Galaksija Cartwheel

NASA-in svemirski teleskop James Webb zavirio je u galaksiju Cartwheel, otkrivajući nove detalje o formiranju zvijezda i centralnoj crnoj rupi galaksije.

Webbov moćni infracrveni pogled proizveo je ovu detaljnu sliku Cartwheel i dvije manje prateće galaksije. Ova slika pruža novi pogled na to kako se galaksija Cartwheel mijenjala tokom milijardi godina.

Galaksija Cartwheel, koja se nalazi oko 500 miliona svjetlosnih godina od nas u sazvježđu Skulptor, je rijedak prizor. Njen izgled rezultat je intenzivnog događaja – sudara velike brzine između velike spiralne galaksije i manje galaksije koja se ne vidi na ovoj slici. Sudari galaktičkih proporcija uzrokuju kaskadu različitih, manjih događaja između uključenih galaksija; Cartwheel nije izuzetak.

Sin Aleksandra Vučića učestvovao u neredima u Njemačkoj: Zaustavljen je u posljednji trenutak

Sin Aleksandra Vučića učestvovao u neredima u Njemačkoj: Zaustavljen je u posljednji trenutak

Naučnici tvrde: Voda pronađena u prašini asteroida možda otkrije tajnu porijekla života na Zemlji

Naučnici tvrde: Voda pronađena u prašini asteroida možda otkrije tajnu porijekla života na Zemlji

Sudar je najviše utjecao na oblik i strukturu galaksije. Cartwheel Galaksija ima dva prstena - svijetli unutrašnji prsten i okolni, šareni prsten. Ova dva prstena se šire od središta sudara prema van, poput talasa u jezercu nakon što se u njega baci kamen. Zbog ovih karakterističnih karakteristika, astronomi ovo nazivaju "prstenasta galaksija", struktura koja je manje uobičajena od spiralnih galaksija poput našeg Mliječnog puta.

Sjajno jezgro sadrži ogromnu količinu vruće prašine, a najsjajnija područja su dom gigantskih mladih zvjezdanih jata. S druge strane, vanjskim prstenom, koji se širio oko 440 miliona godina, dominiraju formacije zvijezda i supernove. Kako se ovaj prsten širi, on zabija u okolni plin i pokreće formiranje zvijezda.

Drugi teleskopi, uključujući Hubble svemirski teleskop, ranije su ispitivali Cartwheel. Ali dramatična galaksija je obavijena velom misterije – možda doslovno, s obzirom na količinu prašine koja zaklanja pogled. Webb, sa svojom sposobnošću detekcije infracrvene svjetlosti, sada otkriva nove uvide u prirodu Cartwheel-a.

U utorak će se NASA-ina letjelica zabiti u asteroid Dimorphos: Kako bi to moglo spasiti Zemlju?

U utorak će se NASA-ina letjelica zabiti u asteroid Dimorphos: Kako bi to moglo spasiti Zemlju?

Bliska infracrvena kamera (NIRCam), Webbov primarni snimač, gleda u bliskom infracrvenom opsegu od 0,6 do 5 mikrona, uočavajući ključne talasne dužine svjetlosti koje mogu otkriti čak i više zvijezda nego što je to vidljivo u vidljivoj svjetlosti. To je zato što su mlade zvijezde, od kojih se mnoge formiraju u vanjskom prstenu, manje zaklonjene prisustvom prašine kada se promatraju u infracrvenom svjetlu. Na ovoj slici, NIRCam podaci su obojeni plavom, narandžastom i žutom bojom. Galaksija prikazuje mnogo pojedinačnih plavih tačaka, koje su pojedinačne zvijezde ili džepovi formiranja zvijezda. NIRCam također otkriva razliku između glatke distribucije ili oblika starijih zvjezdanih populacija i guste prašine u jezgru u poređenju sa zgrudanim oblicima povezanim s mlađim zvijezdama izvan njega.

Međutim, za učenje finijih detalja o prašini koja nastanjuje galaksiju potreban je Webbov srednje infracrveni instrument (MIRI). MIRI podaci su obojeni crvenom bojom na ovoj kompozitnoj slici. Otkriva regione unutar galaksije Cartwheel bogate ugljovodonicima i drugim hemijskim jedinjenjima, kao i silikatnom prašinom, poput većine prašine na Zemlji. Ove regije formiraju niz spiralnih krakova koji u suštini čine kostur galaksije. Ovi krakovi su evidentni u prethodnim Hubbleovim zapažanjima objavljenim 2018. godine, ali postaju mnogo istaknutiji na ovoj Webb slici.

Webbova zapažanja naglašavaju da je Cartwheel u vrlo prolaznoj fazi. Galaksija, koja je vjerovatno bila normalna spiralna galaksija poput Mliječnog puta prije sudara, nastavit će se transformirati. Dok nam Webb daje snimak trenutnog stanja galaksije, on takođe pruža uvid u ono što se dogodilo ovoj galaksiji u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije