SpaceX / Napravljen veliki korak naprijed za odlazak ljudi u svemir

03. 03. 2019. u 13:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Testni let nove NASA-ine kapsule je bio uspješan - kapsula je povezana sa Međunarodnom svemirskom stanicom, navodi BBC.

Nakon jučerašnjeg lansiranja kapsule, koje je izvršila kompanija Space X, vozilo imena Dragon je ostvarilo autonomni priključak na stanici.

Riječ je o posljednjem testiranju kapsule kojom Američka svemirska agencija namjerava da prevozi ljude u svemir.

Prilikom testnog leta, u kapsuli se nalazilo 90 kilograma zaliha hrane.

Visina koju je ostvarila kapsula prilikom lansiranja je 400 kilometara.

Lansiranje i spajanje kapsule sa Međunarodnom svemirskom stanicom su posmatrali astronauti uz pomoć kamera visoke rezolucije.

Spuštanje kapsule na stanicu je bilo sporijeg intenziteta.

Kapsulu na stanici su dočekali američki i kanadski astronaut - Anne McClain i David Saint-Jacques. Oni su sa prozora stanice posmatrali kako se kapsula spušta. Oni su imali mogućnost da izdaju naredbu za povlačenjem kapsule ili za potpunim prekidom njenog pristajanja na stanicu.

Uspješno testiranje kapsule je veliki korak naprijed za kompaniju SpaceX.

Kapsula će na Međunarodnoj svemirskoj stanici biti do petka, 8. marta, a zatim slijedi njen povratak na zemlju. Povratak kapsule na zemlju upravo najviše brine vlasnika SpaceX-a Elona Muska. On je najviše zabrinut za nevjerovatnu brzinu koja se ostvaruje prilikom kretanja kapsule kroz atmosferu. Ipak, on očekuje da će povratak biti siguran.

Ovo je prvi put da NASA-a sarađuje sa jednom privatnom kompanijom u pogledu razvoja ove vrste kaspula i letjelica. Za šefa agencije, Jima Bridenstinea je saradnja nova era u radu NASA-e.

Nije Muskova kompanija jedina s kojom sarađuje NASA. Postoji saradnja i sa poznatim proizvođačem aviona - Boeingom. Ova kompanija je razvila kapsulu Starliner.

Postoji jedan problem prilikom povratka iz svemira


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA