Bliski susret "druge vrste": Sunčev sistem posjetio neobični kosmički putnik

Radiosarajevo.ba
Bliski susret "druge vrste": Sunčev sistem posjetio neobični kosmički putnik
Autor: Michael Osadciw/University of Rochester / Scholzova zvijezda
U vrijeme kada je ljudska vrsta gledala u zvijezde uz plemenske vatre prahistorijske Zemlje, naš je sistem posjetio jedan neobični kosmički putnik.

Scholzova zvijezda posebna je po tome što je prije 70.000 godina zamalo pogodila naš Sunčev sistem.

Scholzova zvijezda putuje svemirom u društvu smeđeg patuljka, a u vrijeme kada su naši preci razmišljali o lovu na mamute i korištenju kamenog oružja imala je bliski susret s našim sistemom, mimoišavši nas na udaljenosti od jedne svjetlosne godine.

Sholzova zvijezda je, prema procjenama naučnika, možda i utjecala na objekte u Oortovom oblaku, sistemu kometa koje okružuju naš sistem. Rezultat je vjerovatno bio 'dodir' koji je te komete 'gurnuo' prema unutrašnjosti našeg planetarnog sistema, prenosi Tportal.

Najnovija studija sprovedena u 2018. pokazala je da orbitalno kretanje nekih objekata u Kuiperovom pojasu i danas svjedoči Scholzovom gravitacijskom utjecaju.

Ta kamenita tijela smještena daleko iza Neptuna možda su nekad davno pripadala nekom drugom sunčevom sistemu - štoviše, Scholzova zvijezda je samo jedan u nizu posjetitelja koji su se nekad davno mimoišli s našom zvijezdom.

Premda je Scholzova zvijezda prošla relativno blizu našem sistemu, valja voditi računa da se radi o crvenom patuljku, zvijezdi niskog sjaja koju je bilo nemoguće vidjeti golim okom.

Ono što su Zemljani možda mogli vidjeti je bljesak, Crveni patuljci su, piše NASA, karakteristični po povremenom snažnom emitiranju svjetla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije