Historijski trenutak: NASA ponovo lansira kapsulu u svemir

Radiosarajevo.ba
Historijski trenutak: NASA ponovo lansira kapsulu u svemir
NASA / Američki astronaut na Mjesecu
Nova kapsula NASA-e nazvana Crew Dragon, napravljena da preveze astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu će danas imati svoj prvi testni let, piše CNN.

U njoj neće biti ljudi. Ako let bude uspješan, NASA bi već ovog ljeta mogla lansirati kapsulu u kojoj će biti astronauti. Uspije li u tome, mogao bi to biti historijski trenutak za Sjedinjene Američke Države jer su se do sada uvijek oslanjale na Rusiju prilikom sličnih misija.

Kapsula će biti lansirana sa rakete SpaceX Falcon iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

U njoj može biti sedam, ali prilikom testnog leta u njoj će biti više od 180 kilograma tereta. Osim toga, u kapsuli će biti i lutka Ripley koja je nazvana po Ellenu Ripleyu - liku iz filma Alien. Lutka će biti odjevena u futurističko odijelo SpaceX koje je namijenjeno astronautima.

Falcon 9 raketa na kojoj će biti kapsula Crew Dragon će se kretati brzinom koja je 30 puta veća od brzine zvuka.

Nakon odvajanja od rakete, kapsula će jedan dan se kretati u orbiti kako bi se susrela sa svemirskom stanicom koja se vrti oko zemlje i to brzinom koja je deset puta brža od metka.   

Historijski trenutak lansiranja kapsule možete pratiti uživo:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije