Muskova misteriozna opsesija "X": Twitter zamijenio slovom, zašto više nema plave ptičice?

3
Radiosarajevo.ba
Muskova misteriozna opsesija "X": Twitter zamijenio slovom, zašto više nema plave ptičice?
Foto: Twitter / Novi logo Twittera

Na šta tačno pomislite kada vidite slovo "X"? Riječ je o 24. slovu abecede, rimskom broju 10, oznaci za nepoznato ili poljupcu na kraju teksta.

To je slovo koje je zaokupljalo pažnju i Moldera i Skali. Osim ako se upravo niste probudili iz kome, čuli ste da je najnovija odluka vlasnika Twittera Elona Muska, u nizu kontroverznih, da odbaci poznati logo kompanije plavu ptičicu i da novi bude upravo slovo "X".

Euronews se međutim pita šta ovo rebrendiranje znači i da li je to pametan potez kada se uzme u obzir sva simbolika koju slovo "X" sa sobom nosi.

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Dugogodišnje lične veze

Musk je, kako se čini, oduvijek bio fasciniran slovom "X". Ovo datira još od vremena kada je pokušao da imenuje svoju drugu kompaniju X.com, koja je postala PayPal. Konačno je uspio kada je lansirao Model X, jedan od najranijih modela električnih automobila kompanije Tesla, osnovao SpaceX (čak i ako je "X" prebačeno u sufiks) i lansirao svoju aplikaciju za vještačku inteligenciju xAI.

Ipak, najvažnije od svega je to što je svom najmlađem djetetu dao ime X Æ A-12 - ili skraćeno "X".

Na krov sjedišta Twittera u San Franciscu postavljen novi logo "X"

Na krov sjedišta Twittera u San Franciscu postavljen novi logo "X"

Dakle, ovonedjeljno rebrendiranje nije moglo da bude preveliki šok s obzirom na prošlost. Čak je i formalno promijenio pravni naziv Twittera u X Corp u aprilu, a sada će svako ko ode na X.com biti preusmjeren na Twitter.com. Iako će prema Musku, primarni domen za uslugu na kraju biti X.com.

Simbol "X" je korišten u mnogim oblastima, od algebre do nauke i duhovnosti, i ima nešto od misteriozne privlačnosti – što je dovelo do toga da ga mnogi smatraju najmoćnijim slovom u abecedi. "X" predstavlja i poznato (X označava tačku) i nepoznato (u algebri), i ima različita mistična svojstva. Musk to očigledno zna. Prisvajanje višeznačnog simbola može se prilagoditi potrebama svakoga, u zavisnosti od konteksta i pozadine.

Takođe je vrijedno napomenuti da se X često povezuje sa smrću i ponovnim rođenjem, jer se smatra da označava kraj jednog ciklusa i početak drugog. Ovo podsjeća na asocijaciju slova u hebrejskom alfabetu, što je simbol zmije koja guta sopstveni rep - ono što se u okultnim učenjima naziva kroz 'S' kao Uroboros. To je simbol vječnog ciklusa i promjene ili tranzicije.

TikTok napravio neočekivan potez, pogledajte kakav novitet su uveli

TikTok napravio neočekivan potez, pogledajte kakav novitet su uveli

Kako piše Euronews, nešto sasvim prikladno s obzirom na Twitterovo trenutno stanje (prilično haotične) tranzicije pod Muskom.

Duhovna svojstva i zlokobni prizvuci

Osim tranzicije, katolička crkva često koristi slovo "X" kao simbol Svetog Trojstva, dok u hinduizmu "X" predstavlja sveto trojstvo Brame, Višnua i Šive. Takođe se vidi kao sveti simbol svetog krsta; kao takav, posebno u tumačenju snova, krst simbolizuje žrtvu ili čak mučenje.

Opet, prilično prikladno s obzirom na ono kroz šta Twitter prolazi.

Također, "X" se često pominje kao negativno obojen simbol. Iako se može shvatiti kao totem zaštite, odvraćanje od zlih duhova - vjerovanje je vjerovatno ukorenjeno u činjenici da X izgleda kao dva ukrštena mača - slovo ima nepogrešivo zlokobne prizvuke.

Historijski gledano, to može biti podsjetnik na ropstvo. Za mnoge Afrikance i Afroamerikance, X je oznaka odsustva, jer neki robovlasnici nikada nisu dali ime svojim robovima. Prezimena bi jednostavno bila zamenjena sa X. Zbog toga je Malcolm X uzeo prezime X 1952. godine, za njega je simbolizovao nepoznato afričko ime njegovih predaka.

Twitter od danas postao X

Twitter od danas postao X

Također je teško ignorisati X-ovu gore pomenutu povezanost sa smrću. Simbol lobanje i ukrštenih kostiju dugo je bio povezan sa opasnošću, posebno kada je bio povezan sa piratima. Na kraju je postao standard za obeležavanje toksičnih supstanci.

"X" kao mač sa dvije oštrice

Neki od negativnih aspekata slova "X" su protivteža određenim referencama pop kulture.

Doduše, "X" može predstavljati cenzuru, posebno kada su u pitanju filmovi sa ocjenom X. Zatim tu je generacija X – uključujući one rođene između 1965. i 1981. Međutim, drugi primjeri pop kulture mogu izazvati nostalgiju, pa čak i uzbuđenje: stripovi i filmovi X-Men; X kao skraćenica za "ekstremno" u odnosu na sport i igre; kultna naučno-fantastična serija iz 90-ih Dosije X, koja se vrti oko teorija zavjere.

Zvuči poznato? Možda je Elon obožavatelj, i ako jeste, izabrao je pravo vrijeme da se riješi Twitterove ikonske ptice. Uostalom, serija ove godine puni 30 godina. Iks je često skraćenica za nešto što je teško definisati, ali možda cijeli misteriozni X rebranding nije tako zamršen kao što se čini.

Elon Musk prelomio: 'Ovo je novi logo Twittera'

Elon Musk prelomio: 'Ovo je novi logo Twittera'

"Ili možda previše razmišljamo i on samo misli da slovo izgleda kul", navodi Euronews.

"X može da simbolizuje božanstvo i harmoniju kao simetrično slovo, ali reference na smrt, toksičnost i koncept greške (vratite se u školske dane) nikada nisu daleko. Imajući ovo na umu, novi logotip Twitter-a izgleda neobično savršeno kada se uzme u obzir X kao vizuelni prikaz dva puta koji se ukrštaju. Par duša se susreće i, pošto nisu uspjeli da uspostave dijalog sa poštovanjem ili da se nađu na sredini, nastavljaju svojim prvobitnim zamahom i idu svojim putem. Neuspjela veza, koja predstavlja poraz dijaloga u rascjepanom digitalnom svijetu koji je trebalo da se ujedini u vezi, ali je samo uspio da podstakne podjele, navodi Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije