Elon Musk osniva novu firmu - xAI, za razumijevanje prirode svemira

0
AA
Elon Musk osniva novu firmu - xAI, za razumijevanje prirode svemira
Foto: EPA-EFE / Elon Musk

Tehnološki milijarder Elon Musk najavio je u srijedu osnivanje nove kompanije xAI, s ciljem razumijevanja prave prirode svemira.

Kompanija je objavila na web stranici da ljudi mogu upoznati njen tim i postavljati pitanja u Twitter Spaces chatu koji će se održati u petak.

"Ranije smo radili u DeepMind-u, OpenAI-u, Google Research-u, Microsoft Research-u, Tesli i Univerzitetu u Torontu", navodi tim.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Dodaju da su vodili razvoj nekih od najvećih otkrića u ovoj oblasti, uključujući AlphaStar, AlphaCode, Inception, Minerva, GPT-3.5 i GPT-4.

Musk je u martu sa velikim brojem tehnoloških stručnjaka u otvorenom pismu pozvao na pauzu u eksperimentima i sistemima umjetne inteligencije (AI), navodeći kao razlog za to rizike za društvo i čovječanstvo.

On je izvršni direktor američkog proizvođača svemirskih letjelica i kompanije za satelitske komunikacije SpaceX i proizvođača električnih automobila Tesla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije