Muskov robot napao inžinjera: 'Zario je metalne kandže u leđa, krvi je bilo po cijeloj fabrici'

0
Radiosarajevo.ba
Muskov robot napao inžinjera: 'Zario je metalne kandže u leđa, krvi je bilo po cijeloj fabrici'
Foto: Pexels / Ilustracija / Robot

U fabrici Giga Texas, u blizini američkog Austina u saveznoj državi Teksas, Teslinog inženjera napao je robot koji je bio kvaru, otkrio je izvještaj o povredi iz 2021. godine, koje je podneseno okružnim i saveznim regulatorima. Dva svjedoka užasnuto su gledala kako njihovog kolegu napada stroj dizajniran za hvatanje i pomicanje netom izlivenih aluminijskih dijelova automobila.

Robot je u dijelu pogona fabrike u kojem se sastavljaju šasije vozila prikliještio čovjeka, koji je u tom trenutku u blizini programirao softver za dva onesposobljena Teslina robota - zario mu je metalne kandže u leđa i lijevu ruku, ostavljajući krvavi trag duž cijele fabrike, prenosi Daily Mail.

"Dok se okrvavljeni inženjer pokušavao osloboditi iz robotovog stiska, drugi radnik pritisnuo je tipku ‘stop‘ za hitne slučajeve kako bi zaustavio napad. Nakon što se oslobodio, inženjer je pao niz žlijeb dizajniran za skupljanje otpadnog aluminija, ostavljajući krvavi trag za sobom", ispričala su dva svjedoka.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Iako Teslina teksaška fabrika 2021. i 2022. regulatorima nije prijavila nikakve druge povrede povezane s robotom, spomenuti incident dogodio se u godinama u kojima se upozoravalo na povećanu zabrinutost zbog rizika od automatiziranih robota na radnom mjestu.

U izvješću o povrede, koje Tesla, ako želi zadržati unosne porezne olakšice u Teksasu, prema zakonu mora podnijeti vlastima, tvrdilo se da inženjer nije tražio izostanak s posla.

No jedna advokatica, koja zastupa ugovorne radnike Tesle Giga Texasa, tvrdi kako se povrede zadobivene u fabrici premalo prijavljuju.

"To nedovoljno prijavljivanje uključuje i smrt građevinskog radnika iz septembra 2021., koji je bio angažiran kao ispomoć u izgradnji same tvornice. Moj savjet bi bio da izvješće pročitate s rezervom. Imali smo više radnika koji su bili povrijeđeni, ali i jednog koji je umro, a toga nema u izvješćima koje bi Tesla trebala tačno popuniti i predati kako bi dobila porezne poticaje", izjavila je advokatica Hannah Alexander iz neprofitne organizacije Workers Defense Project.

Naime, građevinski radnik Antelmo Ramírez umro je od toplinskog udara dok je pomagao u izgradnji Tesline fabrike Giga Texas, stoji u izvješću medicinskog istražitelja okruga Travis.

Workers Defence Project lani je u ime radnika Giga Texasa podnio žalbu američkoj Upravi za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), navodeći kako su Teslini izvođači i podizvođači nekim zaposlenicima davali lažne sigurnosne potvrde.

Kalifornijski istražitelji OSHA-e također su otkrili da je Tesla u svojim dokumentima samo tokom 2018. godine izostavila čak 36 povreda - isto se tvrdilo i u izvješću Reveal tima Centra za istraživačko novinarstvo, koji je otkrio da je firma niz nesreća na poslu pogrešno klasificirala kao "osobne medicinske slučajeve" samo kako bi izbjegla kalifornijske regulatore.

Prije otkrića OSHA-e, iz firme Tesla Revealove tvrdnje nazvali su "potpunim lažima" te ih optužili za tajnu saradnju s radnicima koji su tad pokušavali sindikalno organizirati kalifornijsku tvornicu proizvođača automobila.

Inače, Teslina fabrika Giga Texas po broju incidenata nadmašuje ostatak automobilske industrije. Omjer je gotovo jedan povrijeđeni na 21 radnika u Teslinoj tvornici Giga Texas tokom 2022. godine, dok u ostatku industrije to iznosi jedan na svakih 30 radnika.

Povrede koje je tvrtka Tesla sama prijavila uključuju traume tupim predmetom, izloženost hemikalijama i nesreće na mašinama od kojih su se neki radnici oporavljali mjesecima.

No prema evidenciji OSHA-e, tu su i uganuća, posjekotine te prijelomi koje su radnici zadobili zapevši za mašine, kao i bolesti koje proizlaze iz kontakta s toksinima poput amonijaka. Jedan firmin saradnik u proizvodnji nije mogao raditi 127 dana (više od četiri mjeseca) nakon što su mu u augustu 2022. kolica u pokretu zahvatila gležanj. Ubrzo nakon toga, rukovatelj materijalima udaren je u glavu metalnim predmetom, a od te povede oporavljao se 85 dana, piše Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije