Meta najavila novu društvenu mrežu: Bit će konkurencija Twitteru

0
Radiosarajevo.ba
Meta najavila novu društvenu mrežu: Bit će konkurencija Twitteru
Foto:Twitter / Vlasnik kompanije Meta, Mark Zuckerberg

Meta, kompanija koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, radi na samostalnoj aplikaciji za društvene mreže koja se temelji na tekstu. Nova aplikacija bi mogla konkurirati Twitteru i njegovom decentraliziranom konkurentu, Mastodonu.

"Istražujemo samostojeću decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih sadržaja. Vjerujemo da postoji prilika da se stvori poseban prostor gdje će kreatori i javne osobe moći pravovremeno podijeliti novosti vezane za njihove interese", rekao je glasnogovrnik kompanije Meta.

Aplikacija slična Twitteru omogućila bi da Meta iskoristi trenutni haos u kompaniji koju vodi Elon Musk.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Podsjećamo, Musk je intenzivno pristupio smanjenju troškova, a Twitter vodi veliku borbu da zadrži svoju bazu oglašivača nakon što je Musk preuzeo kompaniju krajem prošle godine.

Nova aplikacija kompanije Meta nosi kodno ime P92, a korisnicima će omogućiti prijavljivanje putem postojećih Instagram login podataka, piše BBC.

Nova aplikacija bit će zasnovana na okviru sličnom onome koji pokreće Mastodon, uslugu koja najviše sliči Twitteru, a koja je pokrenuta 2016. godine.

Meta planira ovaj potez u vrijeme kada se njihova najveća platforma, Facebook, bori za privlačenje pažnje mlađe publike. Meta je također uložila mnogo u metaverzum, virtualni svijet u kojem korisnici komuniciraju i rade, a koji još nije ostvaren.

Elon Musk planira napraviti grad u Teksasu

Elon Musk planira napraviti grad u Teksasu

Njihova aplikacija za dijeljenje videa, Instagram, također se suočava s jakom konkurencijom jer mnogi kreatori sadržaja napuštaju platformu i prelaze na TikTok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije