Facebook i Instagram mogli bi se uskoro ugasiti u Europi: Čeka se važna odluka

1
Radiosarajevo.ba
Facebook i Instagram mogli bi se uskoro ugasiti u Europi: Čeka se važna odluka
Foto: Pixabay / Instagram

Meta-u očekuje važna pravna odluka koja bi mogla rezultirati i gašenjem Facebooka u Europi.

Irska šefica za privatnost Helen Dixon, koja vodi tamošnju Komisiju za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će to tijelo "vrlo vjerojatno konačno presuditi posljednjem legalnom alatu Facebooka za slanje osobnih podataka u SAD" prije nego što Europska unija i Sjedinjene Države uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

DPC je bjavio svoj nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine maja.

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki div Meta, koji je vlasnik Facebooka, ostati bez alata koji mu omogućavaju da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u SAD, koji su potrebni za funkcioniranje Facebooka. 

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla značiti kraj njezinog usluga u Europi, uključujući Instagram. "Ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno u Europi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram".

Irska odluka također bi stvorila probleme drugim tvrtkama koje prenose podatke u SAD.

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU - Europski odbor za zaštitu podataka treba do 14. aprila odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste tvrtke, uključujući Metu za prijenos osobnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni europski regulator za Metu i druge velike tehnološke tvrtke sa sjedištem u Irskoj tada će imati još mjesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Europska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om prije maja, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s SAD-om zbog strahova od nadzora podataka, piše Politico.

Šefica ključnog irskog tijela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju odustati od provedbe zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a. "Nastavit ćemo s provedbom mjera koje smo zacrtali", rekla je u intervjuu. Kazala je i da je neizvjesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgodu odluke ako Irska nametne takvu odluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije