Ugledao se na Muska: Mark Zuckerberg podijelio 11.000 otkaza zaposlenicima Mete

0
Radiosarajevo.ba
Ugledao se na Muska: Mark Zuckerberg podijelio 11.000 otkaza zaposlenicima Mete
Foto: EPA - EFE / Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, danas se pismom obratio zaposlenicima kompanije Meta te najavio 11.000 otkaza. Meta je, podsjetimo, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook.

"Danas s vama dijelim informacije o najtežim promjenama koje smo uveli u povijesti Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13% i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih zaposlenika", objavio je Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

Zuckerberg je tako potvrdio nagađanja o drastičnim rezovima u kompaniji koja je pretrpjela ogroman gubitak tržišne vrijednosti i pad prihoda s padom vrijednosti dionica od 70 posto.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Facebook ukida tri opcije

Facebook ukida tri opcije

"Također, poduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postali učinkovitija kompanija, i to rezanjem troškova i produljenjem odluke o zamrzavanju novog zapošljavanja i na prvi kvartal. Znam da će ovo svima pasti teško i posebno mi je žao onih na koje se odnosi ova odluka", objavio je Zuckerberg.

"Pogriješio sam, preuzimam odgovornost"

"Na početku pandemije svijet se ubrzano preselio na internet, a val e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam, pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja", navodi Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

"Nažalost, ovo se nije odigralo onako kako sam očekivao. Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak reklama uzrokovali da nam prihod bude puno manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to", navodi.

Twitter prepun šala zbog novog imena Facebooka

Twitter prepun šala zbog novog imena Facebooka

"U ovom novom okruženju moramo postati znatno učinkovitiji. Preusmjerili smo više naših resursa na manji broj visokoprioritetnih područja rasta - poput našeg mehanizma za umjetnu inteligenciju, naših oglasa i poslovnih platformi te naše dugoročne vizije za metaverzum. Smanjili smo troškove u cijelom našem poslovanju, uključujući smanjivanje proračuna, smanjenje povlastica i smanjenje broja nekretnina", stoji u pismu.

Dobit će otpremnine

"Restrukturiramo timove kako bismo povećali svoju učinkovitost. Ali ove mjere same po sebi neće uskladiti naše troškove s našim rastom prihoda, tako da sam također donio tešku odluku da otpustim ljude", objavio je Zuckerberg.

Najavio je da će otpušteni radnici dobiti otpremninu.

Elon Musk otpustio gotovo 4000 zaposlenika kad je kupio Twitter

Novi vlasnik Twittera, poduzetnik i milijarder Elon Musk, prošli je tjedan otpustio polovicu zaposlenika kompanije, njih gotovo 4000.

Meta, koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, ima oko 87.000 zaposlenika - tako da otpuštanje 11.000 zaposlenika iznosi više nego dvostruko više od broja zaposlenika koji su dobili otkaz u Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije