Mark Zuckerberg radikalno rebrendira kompaniju: ‘Dragi zaposlenici..."

0
Radiosarajevo.ba
Mark Zuckerberg radikalno rebrendira kompaniju: ‘Dragi zaposlenici..."
Foto: Profimedia / Mark Zuckerberg

"Brzo reagirajte, gradite nove sjajne stvari i živite u budućnosti", poručio je Mark Zuckerberg zaposlenicima u predstavljanju novog smjera kompanije Meta, piše Guardian.

Osim toga, Zuckerberg je predstavio niz novih slogana i promjena u komapniji koja se prethodno zvala Facebook.

U objavi koju je podijelio na svojoj Facebook stranici, Zuckerberg je napisao da je Meta sada "metaverzalna kompanija koja gradi budućnost društvenih veza", a ne prvenstveno kompanija fokusirana na društvene medije.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Kompanija će, u skladu tome, svoje zaposlenike ubuduće nazivati "metamates" (u slobodnom prijevodu - "meta drugovi").

Zuckerberg je istaknuo da želi reformirati pravila i vrijednosti kompanije, koje nisu ažurirane od 2007. godine. Također je potaknuo radnike da se “fokusiraju na dugoročni učinak”.

"Fraza "Usredotočite se na dugoročni učinak" naglašava dugoročno razmišljanje i potiče nas da produžimo vremenski okvir za učinak koji imamo, umjesto optimizacije za kratkoročne pobjede", napisao je u svojoj objavi te dodao:

"Trebali bismo prihvatiti izazove koji će imati najveći utjecaj, čak i ako se potpuni rezultati neće vidjeti godinama.".

Zaposlenici se suočavaju s brzim odmakom kompanije od društvene mreže koja se gradila 17 godina do građenja metaverzuma, koji je većini još uvijek nepoznanica. Inženjere Instagrama i Facebooka navodno se potiče da se prijave za poslove u odjelima za metaverzum i virtualnu stvarnost u kompaniji, a Meta je zaposlila hiljade novih radnika iz konkurentskih kompanija - između ostalih, i Appela.

No, ove promjene lagano brinu i zaposlenike i dioničare kompanije. Naime, dionice Mete doživjele su povijesni pad nakon posljednjeg poslovnog izvještaja, što je dovelo do gubitka više od 230 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti kompanije.

Usprkos povijesnom padu, Zuckerberg je ostao nepokolebljiv u svom uvjerenju da je metaverzum ključan projekt kompanije (uostalom, u njega je već uložio 10 milijardi dolara).

"Uvjeren sam da je ovo pravi put za kompaniju", poručio je Zuckerberg ulagačima u kompaniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije