Kako Mastercard održava najviše nivoe zaštite platnih transakcija

0
Promotivni tekst
Kako Mastercard održava najviše nivoe zaštite platnih transakcija
FOTO: MasterCard / Kako Mastercard održava najviše nivoe zaštite platnih transakcija

U vremenu u kome e-commerce postaje standard, a kriptovalute često nađu svoje mjesto čak i u razgovorima običnih ljudi koji nisu stručnjaci za blockchain tehnologiju, dosta pažnje privukla je vijest koja u fokus stavlja tehnologiju koja datira još iz 60-ih godina prošlog vijeka, ili bolje rečeno – njeno povlačenje iz upotrebe. Do 2033. godine, sve Mastercard kartice na svijetu biće zasnovane isključivo na čip tehnologiji, čime će (makar Mastercard) poslati magnetne trake u historiju.

Za korisnike na Balkanu, ovo nije previše revolucionarna vijest imajući u vidu da su već godinama sve Mastercard kartice u opticaju upravo čip kartice i da kada je Mastercard u pitanju, magnetne trake, iako postoje na plastici, u praksi se ne koriste jer su potrošači navikli na više standarde sigurnosti, praktičnosti i brzine koju čip tehnologija garantuje. Kada se pomene čip, podrazumijeva se i PIN kao jedinstveni lični kod za potvrdu svakog plaćanja koji (treba da) je poznat samo krajnjem korisniku, i upravo je ta kombinacija tehnologije koja sigurno čuva podatke korisnika i PIN koda kao šifre koja „otključava“ pristup podacima samo onda kada je korisniku potrebno, doprinijela tome da je čip tehnologija standard u globalnoj platnoj industriji.

Još jedan razlog koji ide u korist čip kartice je njihova mogućnost „nadogradnje“ još modernijim i inovativnijim funkcionalnostima. Sjajan primjer za to su beskontaktna plaćanja. Prislanjanje kartice na POS terminal za plaćanje računa bilo kog iznosa – a za one do 60 KM i bez unosa PIN koda – moguće je upravo zato što je čip tehnologiji pridodata NFC tehnologija prenosa podataka na malim razdaljinama, uz jedinstvenu enkripciju odnosno šifriranje podataka koji se prenose, što garantuje da se svako plaćanje obavlja samo jednom.

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Beskontaktna plaćanja se obavljaju u roku od par sekundi pa se korisnici veoma brzo naviknu na slobodu koju im pruža ova jednostavna i praktična metoda, pritom ne moraju brinuti o bezbjednosti plaćanja jer je svaka Mastercard beskontaktna transakcija moguća samo kod registrovanih trgovaca, zabilježena je, zaštićena Mastercard sigurnosnim tehnologijama i podložna istim politikama zaštite prava potrošača kao i bilo koje drugo kartično plaćanje. Drugim riječima – nema duplih naplata čak i ako beskontaktu karticu više puta slučajno prislonite na terminal, a nema ni rizika da će vam novac biti skinut sa beskontaktne kartice ako lopov prisloni POS terminal na vaš džep.

Ako pogledamo tržište Bosne i Hercegovine, skoro sve Mastercard kartice u opticaju opremljene su beskontaktnom tehnologijom, dok gotovo svi POS terminali imaju mogućnost da takva plaćanja prihvate, pa ne čudi velika popularnost koju beskontaktna plaćanja imaju u zemlji. Posljedenje MasteIndex istraživanje u BiH pokazalo je da su beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost za 84% građana, a čak 70 posto korisnika smatra da je beskontaktno plaćanje karticama brže i jednostavnije.

Odemo li korak dalje, srešćemo se sa naprednom tehnologijom tokenizacije koju trenutno najčešće vezujemo za mobilna plaćanja. Ona je također zasnovana na čip tehnologiji, ali ovog puta tako da tokenizuje, odnosno pravi zamjensku verziju vaše stvarne kartice i takvu digitalnu „kopiju“ čuva u vašem mobilnom novčaniku pa se pravi podaci nikada i ne razmjenjuju. Uz napredniju tehnologiju dolazi i naprednija opcija autentifikacije, zbog čega se potvrda mobilnih plaćanja osim ukucavanja neke statičke šifre kao što je šifra za otključavanje telefona ili PIN kartice, u najvećoj mjeri vrši biometrijski, odnosno prepoznavanjem ličnih karakteristika korisnika kao što su otisak prsta, skeniranje zjenice oka ili lica.

Biometrijska autentifikacija nam je dobro poznata zahvaljujući pametnim telefonima koji su uvijek uz nas, tako da smo je rado prihvatili kao najsigurniji način da nesumnjivo potvrdimo svoj identitet i time uspješno premostimo jednu boljku savremenog doba – potrebu za pamćenjem previše šifara i lozinki.

Ono što nam predstoji je dalji razvoj višekanalnih (tzv. „multi-rail“) plaćanja jer revolucija potrošačkih navika vodi evoluciju plaćanja u pravcu u kome korisnik može sam birati kada, gdje i na koji način želi da plati, uz ispunjenje uslova da mu to plaćanje bude praktično i naravno, sigurno. Platna kartica, mobilni novčanik, e-commerce platforme, kriptovalute, prenosi sredstava između dva korisnika – sve su to opcije koje korisnici žele, a na koje trgovci moraju da računaju u budućnosti. Zajednički imenilac im ostaje, a to je da se sva ta plaćanja obrađuju kroz jedinstvenu sigurnu mrežu kakva je mreža kompanije Mastercard.

Desetine milijardi transakcija koje se u sekundama obrađuju u Mastercard data centru provjeravaju se i potvrđuju zahvaljujući robusnim tehnologijama kakve su mašinsko učenje, big data i vještačka inteligencija, dok se istovremeno insistira na anonimiziranju podataka jer je Mastercard princip da su na kraju dana, podaci lično vlasništvo korisnika i to je nešto od čega ne odustajemo – juče, danas i sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije