Kako je Elon Musk zbog ljutog bubnjara ostao bez 98 milijardi KM

1
Radiosarajevo.ba
Kako je Elon Musk zbog ljutog bubnjara ostao bez 98 milijardi KM
Foto: EPA - EFE / Elon Musk

Elon Musk neće uskoro postati bogatiji za 55,8 milijardi dolara - i to ne bi bilo moguće bez ljutitog bubnjara metal benda.

Kako izvještava Wall Street Journal, Musk neće dobiti sve te dodatne milijarde od Tesle, prema svojem čudno pregovaranom paketu plaćanja, zahvaljujući Richardu Tornetti, bivšem bubnjaru thrash benda koji je također dioničar uvjeren da izvršni direktor ne bi trebao zarađivati toliko novca na 'njegovih leđa'.

Samoproglašeni "ljubitelj automobila", Tornetta je nekad radio za firmu koja je proizvodila audio dijelove za automobile i trenutno radi u marketingu, prema arhiviranoj verziji njegovog LinkedIn profila koju je pregledao WSJ, što ga prikazuje kao osobu koja bi vrlo vjerovatno kupila dionice u Tesli.

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Zanimljivija strana njegove priče datira iz 2008. godine, kada je, kako izvještava Newsweek, stari bend dioničara Dawn of Correction, čije ime se čini da je preuzeto iz narodne pjesme koja je bila odgovor na drugu narodnu pjesmu, naslovljenu Eve of Destruction, izdao svoj jedini album Dead Hand Control. Nekada kasnije, članovi benda napustili su projekt u potrazi za boljim prilikama - što u ovom slučaju uključuje tužbu najbogatijem čovjeku na svijetu.

Deset godina nakon izlaska albuma, Tornetta je tužio Teslu, tvrdeći da su članovi uprave zavarali investitore na nagovor izvršnog direktora kad su odlučili dodijeliti Musku ogromnih 56 milijardi dolara kao kompenzaciju. Sudski postupak se vodi u Delawareu od tada, uz odlaganje zbog pandemije COVID-19 i višemjesečnog bolovanja suca, kancelarke Kathleen McCormick, do sada.

"Je li najbogatija osoba na svijetu preplaćena?" stoji u uvodu originalne tužbe u Delaware Chancery Court. "Dionički tužitelj u ovom tužbenom postupku tvrdi da jeste. Tvrdi da su direktori tvrtke Tesla, Inc. prekršili svoje fiducijarne dužnosti dodjeljujući Elonu Musku plan kompenzacije na temelju izvedbi."

U svojoj presudi, kancelarka McCormick složila se da su pregovori o kompenzaciji i naknadno glasanje dioničara "duboko nesavršeni" te da bi stoga trebalo biti poništeni.

"Bio bi to kao da se nikada nije dogodilo", rekao je Greg Varallo, Tornettin advokat, Wall Street Journalu.

Nevjerovatno je, kako izvještava Al Jazeera, da je Tornetta posjedovao samo devet dionica u Tesli kad je tužio 2018. godine, koje danas vrijede oko 1.700 dolara. Njegovi advokati, izvijestila je ta medijska kuća, bit će nadoknađeni od strane Tesle - što barem pokazuje da kad se suočite s divovima poput Muska, ponekad barem možete pokriti svoje pravne troškove, piše Futurism

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije