Jeste li ikada čuli za ortoreksiju? Saznajte šta se desi kada zdrava hrana prestane biti zdrava

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada čuli za ortoreksiju? Saznajte šta se desi kada zdrava hrana prestane biti zdrava
Foto: Pexels / Ilustracija/Jedenje

Ortoreksija je dijagnoza u nastajanju koju karakteriše nezdrava opsjednutost zdravom hranom. Iako narušava kvalitetu života pojedinca i u praksi se susreće sve više - zbog nedovoljnih istraživanja još nije zvanično klasifikovana kao poremećaj u prehrani.

Riječ je o relativno novom i nedovoljno istraženom pojmu koji je termin i koncept dobio krajem 90-ih zahvaljujući američkom dokotru Stevenu Bratmanu.

Osobe s ortoreksijom veoma su usredotočene na kvalitetu hrane, a ne količinu, odnosno, primaran im cilj nije gubitak kilograma. Umjesto toga, oni imaju ekstremnu fiksaciju čistoćom njihove hrane, kao i opsesiju blagodatima zdrave ishrane. Medicinska zajednica polako počinje prepoznavati ortoreksiju kao problem, iako još zvanično nije definirana kao poremećaj ishrane. Izraz "orthorexia" po prvi put je uveo doktor Steven Bratman i to 1997., a izveden je iz grčke riječi "orthos", a ima značenje "pravo".

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Šta uzrokuje ortoreksiju? Treba naglasiti kako postoji razlika između pojedinaca koji žele promijeniti način života i poboljšati svoje zdravlje mijenjajući svoju ishranu i onih kod kojih taj fokus može postati ekstremniji, odnosno koji razviju ortoreksiju.

Istraživanja o uzrocima ortoreksije je malo, ali opsesivno-kompulzivne tendencije i historije poremećaja ishrane prepoznati su kao faktori rizika. Ostali faktori rizika uključuju sklonost perfekcionizmu, anksioznost ili potrebu za kontrolom. Pokazalo se kako se kod osoba određenih profesija, kao što su zdravstveni radnici, operski pjevači, baletni plesači, muzičari simfonijskog orkestra i sportisti, ovaj poremećaj češće pojavljuje, nego kod prosječne populacije. Rizik također može zavisiti od dobi, spolu, nivou obrazovanja i socioekonomskom sistemu, ali potrebno je provesti više istraživanja prije nego što se donesu konačni zaključci.

Ovo povrće vam može pomoći u mršavljenju: Koristite ga kao prilog raznim jelima

Ovo povrće vam može pomoći u mršavljenju: Koristite ga kao prilog raznim jelima

Pojedinci s ortoreksijom ni u jednom trenutku ne vole gubiti kontrolu kada je u pitanju hrana. Prateći rigorozne obrasce ishrane mogu učiniti svakodnevne situacije itekako komplikovanim i zahtjevnim. Učestvovanje u normalnim društvenim aktivnostima u kojima je hrana fokus, poput objedovanja u društvu i van kuće nimalo im nisu jednostavna. Uz to, nametljiva razmišljanja vezana uz hranu i sklonost da se njihove prehrambene navike smatraju superiornijima mogu dodatno zakomplikovati društvene interakcije. Sve to može dovesti do socijalne izolacije, koja je kako se čini, uobičajena među ljudima koji imaju ortoreksiju.

Ukoliko im se poremete planovi i navike vezane uz hranu i objedovanje, pojedinci s ortoreksijom često doživljavaju intenzivnu frustraciju. Kršenje nametnutih prehrambenih pravila može uzrokovati osjećaj krivice, predbacivanja samom sebi, prisiljavanja na čišćenje organizma ili post, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije