Japan demonstrirao mogućnost 6G tehnologije i fascinirao cijeli svijet

1
Radiosarajevo.ba
Japan demonstrirao mogućnost 6G tehnologije i fascinirao cijeli svijet
Foto: Pixabay / Ilustracija

U sve brže razvijajućem području mobilne tehnologije, 5G je prije tek pet godina postao novi standard, ali pogledi programera i inovatora već su uprti u novi horizont - 6G.

Nedavno je revolucionarna demonstracija u Japanu pokazala mogućnosti prototipa bežičnog 6G uređaja, postigavši neviđenu brzinu prijenosa podataka od 100 Gbps. Ta nevjerovatna stopa nadmašuje najbolje performanse 5G za faktor deset i brzinu prosječnog 5G pametnog telefona za 500 puta.

Zajednički napori japanskog telekomunikacijskog diva NTT, mobilnog operatera DOCOMO i elektroničkih divova NEC i Fujitsu urodili su plodom u postizanju zadivljujuće demonstracije 6G tehnologije. Koristeći visokofrekventne pojaseve između 100 GHz i 300 GHz, prototip je uspio prenijeti značajno više podataka od svojih prethodnika.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Iako to postignuće označava značajnu prekretnicu, izazove kao što je ograničeni domet, tek treba riješiti. Uprkos tome, očekuje se da će te prepreke biti prevladane kako ta tehnologija napreduje.

Navedena demonstracija naglašava važnost stalnih inovacija u području komunikacijske tehnologije. Kako očekujemo uvođenje 6G mreža, evolucija hardverskih komponenti bit će najvažnija, s fokusom na povećanje učinkovitosti i smanjenje troškova.

Iako stiže tek 2030. godine: U Indiji već planiraju uvođenje 6G mreže

Iako stiže tek 2030. godine: U Indiji već planiraju uvođenje 6G mreže

Osim puke brzine i podatkovnog kapaciteta, 6G obećava transformativne aplikacije u raznim industrijama. Od gledanja medija visoke razlučivosti online do besprijekorne komunikacije među autonomnim vozilima, potencijal 6G tehnologije je velik i dalekosežan.

Iako će do komercijalne dostupnosti 6G mreža proći godine, uspjeh ovih ranih demonstracija nudi pogled u budućnost povezivosti i inovacija, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije