Znate li koja zemlja ima najbrži internet u Europi?

2
Radiosarajevo.ba
Znate li koja zemlja ima najbrži internet u Europi?
Foto: Pixabay / Internet mreža

Kako bi provjerio prosječnu brzinu učitavanja stranica na stolnim i mobilnim uređajima za gotovo svaku europsku zemlju, BusinessComparison je proveo ispitivanje koristeći podatke iz Googleovog alata za provjeru brzine učitavanja stranica.

Na prvom mjestu s najbržom brzinom učitavanja desktopa od 3,74 sekunde je Švedska, dok je na drugom mjestu Finska (3,84), koja je prva zemlja na svijetu koja je 2010. godine pristup internetu proglasila zakonskim pravom.

Na trećem mjestu su Danska i Latvija, obje s prosječnom brzinom od četiri sekunde. Na petom mjestu je Litva (4,14), a slijedi je Švicarska (4,23).

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Kod brzine učitavanja na mobilnim uređajima, Švedska je opet najbolja s prosječnom brzinom od 7,48 sekundi. Na dnu liste se našla Turska (10,22), koja je dobila najlošiju ocjenu jer se vrijeme učitavanja skoro udvostručilo. U izvještaju se navodi da je to zbog oslanjanja na 30 godina stare bakrene kablove. Donju petorku čine Bugarska (9,38), Rumunjska (8,59), Kipar (7,18) i Poljska (6,09).

Iste zemlje su istim redoslijedom imale i najlošije rezultate u brzini učitavanja interneta na mobilnom uređaju, s Turskom, koja je imala najsporije vrijeme učitavanja od 13,19 sekundi, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije