Iako stiže tek 2030. godine: U Indiji već planiraju uvođenje 6G mreže

1
Radiosarajevo.ba
Iako stiže tek 2030. godine: U Indiji već planiraju uvođenje 6G mreže
Foto: Pixabay / 6G mreža

Kina je u 5G mreže i tehnologiju uložila puno novca i resursa te su unatrag nekoliko godina vodeći po broju 5G korisnika.

Indija želi spremnije dočekati sljedeću generaciju mobilne telefonije – 6G bi trebao zaživjeti za sedam godina.

Indijski Odjel za telekomunikacije (DoT) pokrenuo je 6G savez osmišljen kako bi potaknuo ambicije sljedeće generacije u zemlji, projekt koji će uključivati angažman privatnog sektora, akademika, istraživačkih institucija i organizacija za standardizaciju.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Department of Telecommunications je naveo da će Bharat 6G Alliance (B6GA) uključivati 75 kompanija i da je podržan s dvije vladine potpore za stvaranje tehnoloških testnih stanica, kao dio državne vizije da potakne sektor telekomunikacija u zemlji.

B6GA će prvenstveno raditi na razumijevanju poslovnih i društvenih potreba 6G-a izvan tehnoloških zahtjeva, promovirati otvorene inicijative za istraživanje i razvoj i ubrzati stvaranje patenata povezanih sa standardima.

Planiraju okupiti novoosnovana poduzeća, korporacije i proizvodni sektor "kako bi potaknuli dizajn, razvoj i implementaciju 6G-a" u Indiji. DoT želi da B6GA "stvori koalicije i sinergije s drugim 6G savezima, potičući međunarodnu suradnju i razmjenu znanja".

5G mreža
Foto: NeurologicaBlog: 5G mreža

Indijsko nastojanje slijedi nakon stvaranja inicijativa uključujući Next G Alliance u SAD-u, EU 6G alijansu i inicijative koje podupire država u Kini dok vlade i korporacije ciljaju na vodeću ulogu u razvoju tehnologije za koju se snažno reklamira da će biti lansirana 2030. godine.

Naime, Indija je relativno kasnila s 5G mrežama, a operatori u zemlji pokrenuli su usluge u listopadu 2022. Međutim, ministar komunikacija, željeznica, elektronike i informatike Ashwini Vaishnaw ukazao je na niz reformi u posljednjih devet godina, za koje tvrdi da su Indiji dale dobru poziciju da preuzme ključnu ulogu u razvoju 6G-a, prenosi SmartLife.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije