Da li je ovo najuznemirujuća stranica na internetu? Može pronaći svaku vašu fotografiju

0
Radiosarajevo.ba
Da li je ovo najuznemirujuća stranica na internetu? Može pronaći svaku vašu fotografiju
Foto: Pixabay / Ilustracija

Internet postoji više od četiri decenije i za to vrijeme je prikupio bezbroj informacija, uključujući slike. Puno njih. Zamislite da možete pronaći svaku sliku sebe. Sada koje se skupljaju kod kuće, ali bilo koja slika koju ste ikada postavili na internet se može pronaći, a rezultati su pomalo zastrašujući.

Web stranica pod nazivom PimEyes je platforma odgovorna za mnoštvo rezultata kada tražite sebe i nazvana je 'najuznemirujućom web-stranicom na Internetu'.

Osnovna premisa je da web stranici date svoju fotografiju i on pretražuje internet i vještačku inteligenciju da identifikuje sve druge vaše slike koje se nalaze na webu, tako da u teoriji možete vidjeti sva mjesta na internetu na kojima postoje slike vas.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Osnovna usluga je besplatna i jednostavno morate učitati svoj snimak i zatim pretražiti. U roku od minut ili dva suočit ćete se sa svojim slikama s bilo kojeg mjesta na Internetu kao što su Facebook, LinkedIn i onim čudnim snimkom glave na stranici 'O nama' vašeg rada.

Ipak, nije uvijek 100 posto savršeno, pa ćete možda pronaći čudnu 'sličnost' ubačenu za dobru mjeru, ako odlučite da svoju potragu za imidžom odvedete korak dalje, mogli biste platiti za nadograđenu pretragu koja može izvršiti mnogo detaljniju pretragu i također pružiti veze do svakog mjesta na kojem su se slike pojavile; vrlo korisno ako ih tada želite ukloniti.

Ako ste dobili ovaj e-mail nemojte nasjesti: Mnogi su izgubili mnogo novca

Ako ste dobili ovaj e-mail nemojte nasjesti: Mnogi su izgubili mnogo novca

Jednako tako, možete se 'odjaviti' jer PimEyes dopušta ljudima da se uklone iz pretraživanja ljudi, ali žele skeniranje vaše lične karte ili pasoša kako bi potvrdili da to radite vi. Web stranica je neobično radoznala i ne možete a da ne poželite da tražite sebe, a čini se da niste sami, jer se mnogi drugi na Internetu osjećaju isto. Da li im se sviđaju rezultati ili ne, to je druga stvar.

Jedna osoba je rekla da je web stranica 'uznemirujuća, ali i izuzetno vrijedna' i pohvalila je što je 'pronašao ko je koristio moje lice bez mog pristanka' kako bi mogli naložiti web stranicama da uklone slike. Još jedan je to označio kao 'progoniteljski san'. Treći je zatim opisao kako je postavila nedavnu svoju sliku, a PimEyes je prepoznao njenu sliku na internetu kada je imala 10 godina, prenosi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije