Nikada nemojte stavljati Wi-Fi ruter na ova mjesta u kući: Internet će biti veoma spor

1
Radiosarajevo.ba
Nikada nemojte stavljati Wi-Fi ruter na ova mjesta u kući: Internet će biti veoma spor
Foto: Pixabay / Ilustracija

Odabir pravog mjesta za postavljanje vašeg Wi-Fi usmjerivača ključ je dobre kvalitete signala i zadovoljavajuće brzine web surfanja kod kuće.

Ova oprema zapravo može biti izložena preprekama koje sprečavaju valove da dobro putuju i dopru do svih prostorija u kući. Otkrivamo pet mjesta u kući u kojima ne biste trebali staviti router.

Neki korisnici postavljaju router u udaljenim dijelovima kuće. Postoji rizik da će signal biti usporen preprekama i materijalima svih vrsta. Također, snažno se preporučuje da se usmjerivači ne postavljaju blizu betonskih zidova koji su vrlo debeli ili staklenih prepreka poput ogledala koja blokiraju signal.

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Nadalje, mnogi ljudi radije skrivaju svoj Wi-Fi router, često kako bi ga držali izvan dohvata djece ili kako bi izbjegli kvarenje unutarnjeg uređenja. Bez obzira na razloge, ovaj uređaj ne bi trebao biti postavljen u metalni ormar ili ormarić. Takav materijal prigušuje širenje valova i sprečava uređaj u pravilnom emitiranju mreže.

Dobro je znati da se signali iz usmjerivača često emitiraju nizvodno. Umjesto da router postavite na niski stol ili izravno na pod, bolje ga je podići kako biste optimizirali mrežnu pokrivenost. Zatim se može postaviti na policu ili pričvrstiti na visinu zida, idealno u središnjem dijelu kuće. To će omogućiti pravilno funkcioniranje uređaja.

Također se preporučuje postavljanje routera na mjesto dalje od elektroničkih uređaja kao što su mikrovalna pećnica, računalo, monitor za bebe ili rerna. Mogu emitirati jak signal usporediv s signalom usmjerivača, što može uzrokovati smetnje u internetskoj mreži, prenosi Jednaistina.

Ovo nikada ne biste smjeli raditi ako koristite električnu grijalicu

Ovo nikada ne biste smjeli raditi ako koristite električnu grijalicu

Voda također može ometati prijenos signala tako što ga blokira ili raspršuje. Ne postavljajte ruter blizu frižidera, radijatora, akvarija ili cijevi. To se također odnosi i na vodu u posudama s biljkama koje su svježe zalijevane ili čije je tlo često mokro.

Kao što razumijete, odlučivanje o lokaciji usmjerivača nije lak zadatak. Ako izbjegavate nekoliko gore navedenih mjesta, moći ćete imati koristi od veze dobre kvalitete i velike brzine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije