Istraživač koji je proveo 93 dana u dubinama Atlantika tvrdi: "Vratio sam se 10 godina mlađi"

4
Radiosarajevo.ba
Istraživač koji je proveo 93 dana u dubinama Atlantika tvrdi: "Vratio sam se 10 godina mlađi"
Foto: Daily mail / Joseph Dituri u dubinama Atlantika

Penzionisani oficir američke mornarice Joseph Dituri proveo je više od tri mjeseca života u kapsuli od 30 kvadratnih metara u dubinama Atlantskog okeana kako bi istraživao posljedice okruženja pod pritiskom na ljudsko tijelo.

Istraživač kaže da je to što je proveo pod vodom 93 dana vratilo nazad "sat" i da je sada 10 godina mlađi.

Njegovo vrijeme pod vodom bilo je deo studijske grupe za istraživanje posljedica okruženja pod pritiskom na ljudski organizam. Također mu je pružilo priliku da obori prethodni svjetski rekord u životu pod vodom (73 dana).

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Nakon što se vratio na površinu, piše Blic, ljekari su pregledali njegove vitalne organe i izmjerili telomere – DNK sekvence koje se vezuju za kraj hromozoma. Telomeri se obično smanjuju kako starimo, ali Diturijevi su sada 20 odsto duži nego što su bili kad je "potopljen" u martu.

On ističe da takođe ima 10 puta više matičnih ćelija nego na početku istraživanja. Drugi korisni efekti boravka u dubokom moru bili su to što sada ima 60-66 odsto dubokog REM sna noću, holesterol mu je pao za 72 poena, a njegovi markeri inflamacije su prepolovljeni, piše Mirror.

Ogromna promjena u njegovom fizičkom zdravlju pripisuje se pritisku, za koji je već poznato da ima niz pozitivnih efekata. Jedan sličan oblik tretmana je hiperbarična komora koja poboljšava zdravlje mozga i dovodi do bolje kognicije.

Čovjek odlučio da živi 100 dana pod vodom da vidi šta će to učiniti njegovom tijelu

Čovjek odlučio da živi 100 dana pod vodom da vidi šta će to učiniti njegovom tijelu

Dituriju je istraživanje omogućilo da vidi kako ljudsko tijelo reaguje na okolinu pod pritiskom u dužem vremenskom periodu. Mirror piše da je boravak u njegovoj kapsuli sličan onom što će iskusiti astronauti kad budu putovali na Mars.

"Potrebno vam je jedno od ovakvih mjesta koje je odsječeno od spoljnih aktivnosti. Pošaljite ljude ovdje dole na dvosedmični odmor, da se opuste i iskuse dobrobiti hiperbarične medicine", rekao je Dituri za Daily Mail o kapsuli koju je 93 dana zvao svojom kućom.

Tokom boravka na dnu okeana vježbao je sat vremena pet dana u sedmici, ali je mogao samo da koristi trake za vježbanje. Sedmicama kasnije i dalje je održavao masu koju je razvio dole. Dituri je rekao da mu se metabolizam povećao što je omogućilo njegovom telu da postane "vitkije".

Njegove matične ćelije, koje se već smatraju načinom preokreta vidljivog starenja, umnožile su se deset puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije