Čovjek odlučio da živi 100 dana pod vodom da vidi šta će to učiniti njegovom tijelu

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek odlučio da živi 100 dana pod vodom da vidi šta će to učiniti njegovom tijelu
Foto: Instagram / Joe Dituri

Čovjek je odlučio da živi pod vodom više od tri mjeseca da vidi kakav će to uticaj imati na njegovo tijelo.

Profesor Univerziteta u Južnoj Floridi započeo je svoj bizarni eksperiment ranije ovog mjeseca, 1. marta. Provest će 100 dana pod vodom za ovo prvo istraživanje o biologiji, piše Ladbible

Joe Dituri, također poznat online kao Dr Deep Sea, postavio je za svoju misiju da učini more svojim 'staništem' sve do ljeta.

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata

U službenom saopštenju za javnost sa Univerziteta Južne Floride, potvrđeno je da Dituri, koji također ima doktorat biomedicinskog inženjerstva, provodi eksperiment u nadi da će tražiti nove 'načine za oživljavanje morskog okruženja'.

Pored toga, istraživač također nastoji da "testira medicinsku tehnologiju koja bi mogla spriječiti bezbroj bolesti kod ljudi".

"Ali postoji jedna kvaka: on to radi 30 stopa (9 metara) pod vodom i pokušava to učiniti 100 dana", objašnjava se u saopštenju.

Početkom mjeseca penzionisani komandant američke mornarice koji je postao profesor zaronio je u svoje novo stanište od 100 četvornih stopa (9 četvornih metara).

Profesor će živjeti u 'izolaciji' tokom misije koja se naziva 'Neptun 100'.

U saopštenju se objašnjava: "Dio posla će pratiti psiholog i psihijatar koji će pratiti efekte koje doživljava dok se nalazi u okruženju sličnom produženom putovanju u svemir".

"To je izolovano ograničeno ekstremno okruženje. I kao ljudi, zaista moramo shvatiti kako ćemo živjeti u tom okruženju ako želimo proširiti našu planetu, ako ćemo biti međuplanetarni, kako ćemo pronaći sve lijekove koje trebamo pronaći".

Ako Dituri uspije da dovrši Neptun 100, tada će držati svjetski rekord za 'najduži vrijeme provedeno pod vodom u ambijentalnom pritisku - 1,6 puta veći od pritiska na kopnu'.

Trenutni svjetski rekord iznosi 73 dana, kada su 2014. godine dva profesora iz Tennesseeja stekla titulu.

"Ali rekao je da to nije bitan dio", navodi se u saopštenju. Sam Dr Deep Sea je otkrio: "Sve što nam treba je na ovoj planeti".

"Sve što nam treba je ovdje, imamo jin, imamo jang. Imamo bolest, imamo lijek. Samo treba da tražimo tamo gde nikada ranije nismo gledali".

Planirano je da Neptun 100 bude završen kasnije ovog ljeta, 9. juna, a do tada će Dituri "raditi na kontaktu s drugim naučnicima, kao i djecom, i provoditi morska i medicinska istraživanja".

Profesor je dokumentirao svoje putovanje na društvenim mrežama i objavio vijest u videu na Instagramu.

"Pogodite šta momci, naučno ćemo izvući s***e iz ovoga", naveo je.

"Razgovarat ćemo o biomedicinskom inženjerstvu, eksperimentima u biologiji i biomedicinskom inženjerstvu i dobro ćemo se zabaviti!", oduševljeno je rekao profesor.

Govoreći u drugoj izjavi koju je objavio Univerzitet Južna Florda, Dr Deep Sea je istakao: "Ljudsko tijelo nikada nije bilo toliko dugo pod vodom, tako da ću biti pažljivo praćen".

"Ova studija će ispitati sve načine na koje ovo putovanje utiče na moje tijelo, ali moja nulta hipoteza je da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog pritiska."

Dituri je zaključio: "Dakle, sumnjamo da ću ispasti super-čovek!"

Pretpostavit ćemo da će vrijeme pokazati kada će se misija Neptun 100 završiti. Sretno ovom ludom profesoru!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije