"Izgledaju kao vanzemaljci": Pogledajte bizarna bića koja su naučnici otkrili u dubinama oceana

2
Radiosarajevo.ba
"Izgledaju kao vanzemaljci": Pogledajte bizarna bića koja su naučnici otkrili u dubinama oceana
Foto: Twitter / Čudesna nova bića

Od riba na 'štulama' do stvorenja od mulja, čudni stanovnici dubina otkriveni tokom istraživanja dva nova morska parka, smještena 2500 kilometara od zapadne obale Australije, bili su ostvarenje sna za istraživače.

I prije početka ekspedicije, koja je počela 30. septembra 2022, viši kustos za morske beskralježnjake Muzeja Victoria (MV) Tim O'Hara očekivao je da će doći do otkrića ili dva, no dole su pronašli pravo 'blago' za nauku.

"Znamo da je regija prekrivena masivnim podvodnim planinama nastalim tokom ere dinosaura i znamo da se regija nalazi na kritičnoj 'raskrsnici' između Tihog i Indijskog oceana", rekao je O'Hara. "Uistinu smo uzbuđeni zbog mogućnosti otkrivanja novih vrsta, možda čak i novih grana stabla života, koje su do sada ostale skrivene ispod valova u ovoj neistraženoj regiji."

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Na putu do novih otkrića, istraživači su prvo primijetili čudesne krilate ribe koje su se bacale u zrak.

Koristeći sonar, timovi na istraživačkom brodu (RV) Investigator mapirali su morsko dno tokom 35 dana istraživanja na svom putovanju dugom 13.000 kilometara, otkrivajući drevne morske planine, vulkanske kupe, kanjone i grebene. Ugasli vulkani nastali su prije 140 do 50 miliona godina.

Sonar je otkrio da su otoci Cocos Keeling dva vrha masivne morske planine koja se uzdiže gotovo 5000 metara od morskog dna. Identificiran je i treći potopljeni vrh, 350 metara ispod nivoa mora.

Posada je izvijestila da je prikupila "veliko blago" navodno novih vrsta nakon što je uzorkovala staništa malim mrežama, na dubinama od 60 do 5500 metara ispod površine.

O'Hara procjenjuje da bi do jedne trećine ovih vrsta mogle biti nove za nauku. To uključuje potencijalno novu vrstu slijepe jegulje, s opuštenom, gnjecavom prozirnom kožom.

"Ove ribe imaju stvarno smanjene oči. Zapravo, ako vidite sliku, vidjet ćete da su poput malih zlatnih udubina na koži. Imaju istinski opuštenu, mlohavu, želatinastu kožu i nevjerojatno su rijetke," izjavila je viša upraviteljica zbirki Dianne Bray.

Čudesna nova bića
Foto: Twitter : Čudesna nova bića

Zatim, tu je i, kako naučnici kažu - "ljupka" dubokomorska riba šišmiš, koja izgleda poput dobro kuhanih raviola s izrazom "molim te, voli me" na svom sićušnom licu. Ovo neobično malo stvorenje šeta se duž morskog dna na zdepastim malim perajastim nogama s velikim 'stopalima'.

"Ovo su sićušni rođaci riba udica… imaju maleni mamac koji zapravo mogu pomicati kako bi privukli plijen i zapravo hodaju po podu na svojim modificiranim 'rukama i nogama'", objašnjava Bray.

Čudesna nova bića
Foto: Twitter : Čudesna nova bića

Još jedna riba uhvaćena je usidrena za tlo s bizarno izduženim perajama kao 'na štulama', s kojima može bez napora lebdjeti tik iznad morskog dna, čekajući da se baci na plijen koji ispod nje ništa ne sumnja.

Timovi su također otkrili raka pustinjaka koji je koristio dubokomorski kolonijalni koral zoanthid kao oklop. 

Neobični morski krastavci, mnoštvo morskih zvijezda i morskih puževa također ovu regiju nazivaju domom.

Nakon što se brod vrati na kopno, uzorkovana stvorenja proučavat će taksonomisti koji su specijalizirani za različite životinjske grupe kako bi potvrdili njihov identitet ili opisali nove vrste, koristeći DNK izvučenu iz životinja kao vitalni izvor informacija.

Inače, na OVOM LINKU možete pratiti najnovije vijesti iz ove i drugih ekspedicija RV Investigatora.

Komentari na neobična morska bića kretali su se od onih da podsjećaju na vanzemaljce, da izgledaju kao da su izašli iz noćnih mora ili uma Tima Burtona ili Guillerma del Tora, dok je bilo i onih koji su pisali "pustite ih na miru!" ili "i ja bih izgledao jednako zbunjeno da me neka vrsta, poput ljudi, iščupa iz mora."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije