Misteriozno plavo biće na dnu mora zbunilo naučnike: "Mogu vam samo reći da znam da nije kamen"

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozno plavo biće na dnu mora zbunilo naučnike: "Mogu vam samo reći da znam da nije kamen"
Foto: Prtscr / Youtube / Šta je ovo plavo biće?

Neidentificirana dubokomorska stvorenja nazvana "plava sluz" (blue goo) nedavno su zbunile naučnike koji su uočili ove misteriozne mrlje koje se nalaze na morskom dnu u Karibima.

Tokom live streama ekspedicije, članovi tima raspravljali su o tome šta bi mogle biti čudne stvari, ali niko od istraživača nije mogao doći do konačnog odgovora.

Naučnici koji su kontrolirali vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) u blizini morskog dna oko St. Croixa vidjeli su 30. augusta više plavih, sluzavih stvorenja.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Misteriozne "mrlje" otkrivene su kako nepomično stoje na morskom dnu negdje oko 611 metara ispod površine.

Istraživači su upravljali ROV-om s istraživačkog broda Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) Okeanos Explorer, koji je proveo posljednja četiri mjeseca istražujući dijelove sjevernog Atlantika kao dio serije istraživanja NOAA-e "Voyage to the Ridge 2022".

Kao i kod svakog drugog ronjenja tokom ovih ekspedicija, snimku je uživo prenosila NOAA kako bi morski entuzijasti iz cijelog svijeta uživali.

Tokom prijenosa uživo, istraživači su uočili i zumirali jedno od neobičnih plavih stvorenja i počeli raspravljati o tome što bi to moglo biti.

Neki promatrači primijetili su da je to vjerojatno ili meki koralj ili spužva, a potencijalno čak i plaštaš - želatinozni morski beskralježnjaci koji se ponekad nazivaju morskim mlaznicama.

Tim je predložio brojne potencijalne nadimke, uključujući "neravnu plavu stvar", "plavi biomat" i "plavi šlajm".

Članovi ekspedicije mogli su se složiti samo oko onoga što misteriozno stvorenje nije: "Mogu vam reći samo da to nije kamen, ali to je sve što znam", našalio se jedan istraživač.

Tim će sada započeti s dugotrajnim procesom pokušaja identificiranja zagonetnog plavog bića. U prijenosu uživo, istraživači su rekli da će poslati slike i video snimke stručnjacima za koralje i spužve kako bi vidjeli mogu li identificirati plava bića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije