Naučnici zbunjeni misterioznim nizom rupa na dnu okeana: "Treba nam vaša pomoć"

7
Radiosarajevo.ba
Naučnici zbunjeni misterioznim nizom rupa na dnu okeana: "Treba nam vaša pomoć"
Foto: NOAA / Šta su ove rupe na dnu okeana?

Tokom vikenda tim istraživača oceana Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) naišao je na nešto ozbiljno uznemirujuće na dnu srednjeg Atlantika: niz rupa iskopanih u pješčanom morskom dnu u naizgled pravilnim intervalima, kao što se vidi na snimci koju je snimio daljinski upravljana podmornica NOAA-e.

"O ovim rupama već je izvješćeno iz regije, ali njihovo porijeklo ostaje misterij", stoji u Facebook objavi tima.

"Iako izgledaju kao da ih je napravio čovjek, male hrpe sedimenta oko rupa čine da izgledaju kao da ih je... nešto iskopalo."

Bizarne rupe izbušene su oko 4.3 kilometra ispod površine, tačno na vrhu podvodnog vulkana u blizini Azora.

Pozvali su i sve nas da im pomognemo riješiti ovu misteriju:

Okay Facebookers, time to get out those scientist hats! On Saturday's #Okeanos dive, we observed several of these...

Posted by NOAA Ocean Exploration on Monday, July 25, 2022

Malo je tragova o tome što je moglo stvoriti rupe. Okolno oceansko dno bilo je relativno ravno. Osim toga, dubina na kojoj su tragovi napravljeni sugerira da je ljudska umiješanost nevjerojatno mala.

Ovaj incident pokazuje koliko malo znamo o tom području - golemom, neistraženom planinskom grebenu koji vreba duboko ispod površine Atlantskog oceana.

Misterij morskog dna

Naučnici su svjedočili ovom čudnom prizoru tokom svoje ekspedicije Voyage to the Ridge 2022, koju NOAA opisuje kao potragu za dobivanjem nekih osnovnih informacija o nedovoljno proučenim — i misterioznim — dubokovodnim područjima koja okružuju Srednjoatlantski greben.

"Prostirući se na impresivnih 16.000 kilometara Srednjeatlantski greben (MAR) je najduži planinski lanac na svijetu i jedna od najistaknutijih geoloških karakteristika na Zemlji", navodi se na web stranici misije.

"Većina se nalazi pod vodom i stoga veliki dio ostaje uglavnom neistražen."

Definitivno Vanzemaljci

Korisnici Facebooka imali su nekoliko fascinantnih teorija koje su ponudili zbunjenim istraživačima o tome odakle bi rupe mogle potjecati.

"Rekao bih da morska zvijezda vrti kotače", napisao je jedan komentator na Facebooku.

"Ne kažem da su vanzemaljci", razmišljao je drugi. "Ali, to su vanzemaljci."

Kao što je uobičajeno u istraživanju oceana, čini se da je proces otkrića otkrio potpuno nove misterije, zbunjujući naučnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije