'Biće iz noćnih mora': Ribar ulovio misterioznu ajkulu - niko ne zna tačno koja je ovo vrsta

5
Radiosarajevo.ba
'Biće iz noćnih mora': Ribar ulovio misterioznu ajkulu - niko ne zna tačno koja je ovo vrsta
Foto: Facebook / Misteriozna dubokomorska ajkula

Bizarna dubokomorska ajkula s izbuljenim očima i uznemirujućim, 'ljudskim osmijehom' nedavno je izvučena iz dubina kraj obale Australije.

Stručnjaci za morske pse nisu sigurni kojoj bi tačno vrsti moglo pripadati stvorenje jezivog izgleda, što dodatno povećava misterij koji okružuje neobičan primjerak.

Dubokomorski ribolovac, čiji je nadimak na internetu Trapman Bermagui, uhvatio je tajanstvenog morskog psa na dubini od oko 650 metara u blizini obale Novog Južnog Walesa u Australiji.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Ribar je kasnije na Facebooku podijelio fotografiju ulova. Na slici se vidi gruba koža mrtvog morskog psa poput brusnog papira, velika šiljasta njuška, velike ispupčene oči i otkrivena. biserna bjeloočnica.

The face of a deep sea rough skin shark. All the way from 650m.

Posted by Trapman Australia on Monday, September 12, 2022

Neobične osobine morskog psa brzo su privukle pozornost ostalih korisnika Facebooka, koji su bili ili zadivljeni ili prestravljeni tim stvorenjem.

Jedan je komentator napisao da je primjerak "stvar iz noćnih mora", dok je drugi napisao da "zlobni osmijeh" stvorenja izaziva "iznimnu jezu".

Drugi su se ljudi šalili na račun izgleda životinje, nagađajući da morski pas nosi "lažne zube" ili da se smiješi nakon što su mu konačno skinuli protezu.

Komentatori su također nagađali kojoj vrsti pripada morski pas. Najčešća pretpostavka bila je da je primjerak morski pas Isistius brasiliensis, 'cookiecutter' koji je ime dobio po karakterističnim tragovima ugriza koje ostavlja na većim životinjama. Druge pretpostavke uključivale su morskog psa goblina (Mitsukurina owstoni) ili vrstu morskog psa Etmopteridae.

Međutim, Trapman Bermagui se nije složio s online komentatorima. "Uopće nije 'cookicutter'", rekao je ovaj ribar za Newsweek.

No neke stručnjake za morske pse nije uvjerila ribičeva identifikacija.

"Izgleda mi kao dubokovodni morski pas zmaj (Dalatias licha), koji je poznat u vodama Australije", rekao je Christopher Lowe, direktor Shark Laba na Kalifornijskom državnom univerzitetu Long Beach, također za Newsweek. "Iako je teško reći sa sigurnošću ako ne možete vidjeti cijeli primjerak."

Another crazy looking deep water shark. This one was caught by a fellow fisherman off JB.

Posted by Trapman Australia on Thursday, September 15, 2022

Dean Grubbs, morski biolog i stručnjak za morske pse s univerziteta Florida State, iznio je, pak, drugačiji zaključak. Grubbs sumnja da je ovo tzv.' pseća riba' (Centroscymnus owstonii), vrsta morskog psa spavača iz iste obitelji kao i grenlandski morski psi (Somniosus microcephalus).

Također je moguće da morski pas pripada nikad prije viđenoj vrsti, rekao je Lowe: "Stalno otkrivamo nove vrste dubokovodnih morskih pasa i mnogi izgledaju vrlo slični jedni drugima."

Međutim, drugi stručnjaci vjeruju da je Trapman Bermagui ipak bio na mjestu.

"To je morski pas gulper", rekao je za Live Science Brit Finucci, ihtiologinja s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere na Novom Zelandu koja se specijalizirala za dubokomorske morske pse.

"Međutim, nejasno je kojoj tačno vrsti u ovoj skupini pripada", dodala je.

Charlie Huveneers, naučnik za morske pse sa Sveučilišta Flinders u Australiji, rekao je da se slaže s Finuccijevom identifikacijom i da je životinja najvjerojatnije ajkula zvana 'gulper'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije