Imate iPhone? Evo šta znače misteriozne tačkice iznad indikatora za WiFi

0
Radiosarajevo.ba
Imate iPhone? Evo šta znače misteriozne tačkice iznad indikatora za WiFi
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / iPhone

Važna funkcija za privatnost na iPhone uređajima koju je implementirala Apple prošla je ispod radara već nekoliko godina.

Svi smo doživjeli trenutak kada razgovaramo s prijateljem o nečemu što nam je potrebno, na primjer o usisivaču, a zatim otvorimo telefon i odjednom vidimo mnoštvo oglasa na našem feedu koji prikazuju razne modele usisivača.

Možda ste se već navikli na ideju da neke aplikacije prisluškuju vaš razgovor, ali jeste li svjesni da postoji način da saznate kada mikrofon ili čak kamera na vašem iPhoneu koriste neku aplikaciju?

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Ta tri tačkice su možda već dvije godine prisutne, od kada je prvi put predstavljen iOS 14 2020. godine, ali neki ljudi tek sada shvaćaju njihovo značenje.

Narandžaste i zelene tačkice se pojavljuju u gornjem desnom uglu ekrana, iznad indikatora signala, Wi-Fi-ja i baterije.

Apple najavljuje: 'iPhone će uskoro moći imitirati vaš glas kroz 15 minuta korištenja'

Apple najavljuje: 'iPhone će uskoro moći imitirati vaš glas kroz 15 minuta korištenja'

Na Appleovoj web stranici objašnjeno je: "Sa iOS 14 ili novijom verzijom, narandžasta tačkica, narandžasti kvadrat ili zelena tačkica ukazuju na to kada mikrofon ili kamera koriste neku aplikaciju.

"Narandžasti indikator znači da se mikrofon koristi od strane aplikacije na vašem iPhoneu. Taj indikator se prikazuje kao narandžasti kvadrat ako je postavka Differentiate Without Colour uključena. Da biste omogućili Differentiate Without Colour, idite na Postavke > Pristupačnost > Prikaz i veličina teksta.

"Zelena tačkica znači da kamera ili kamera i mikrofon koriste neku aplikaciju na vašem iPhoneu."

Posljednja tačkica je plava sa desnom strelicom unutra.

"Plava strelica se može pojaviti kada aplikacija koju koristite traži vašu lokaciju", navodi Apple.

Detaljno objašnjenje značenja tačkica na iPhoneu
Foto: Apple.com: Detaljno objašnjenje značenja tačkica na iPhoneu

Dobro je znati da vas prisluškuju, ali kako saznati koja aplikacija koristi vaš mikrofon i/ili kameru? Ako povučete prstom prema dolje, otvarajući Control Centre, trebali biste vidjeti te informacije. Korisnici iPhonea su se okupili na društvenim mrežama i izrazili zadovoljstvo ovim trikom za privatnost.

Jedan korisnik na Twitteru je rekao: "Ovo više od svega pokazuje kako Apple vodi računa o privatnosti. Ova tačkica označava kada aplikacija koristi mikrofon ili kameru. Jednostavno sjajno."

Međutim, drugi korisnik je upitao: "Zašto? Nemam nijednu aplikaciju koja traži pristup mikrofonu!"

Treći korisnik je odgovorio: "Mislim da su dodali tačkice kako bi korisnici znali da se mogu osjećati sigurno. Da Apple nije dodao tačkice, nikada ne bismo znali da je naš mikrofon/kamera uključeni. Svaka aplikacija ima opciju za privatnost u postavkama."

Korisnici iPhonea konačno mogu uređivati poruke na WhatsAppu

Korisnici iPhonea konačno mogu uređivati poruke na WhatsAppu

Na kraju, jedan korisnik iPhonea je zaključio: "Najbolja i najpodcjenjenija funkcija iOS 14 su indikatori narandžaste, zelene tačkice i indikator za kopiranje i lijepljenje", piše UNILAD

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije