Astronomska cifra: iPhone prve generacije prodat za 115 hiljada maraka

0
Radiosarajevo.ba
Astronomska cifra: iPhone prve generacije prodat za 115 hiljada maraka
Foto: Wikimedia Commons / iPhone prve generacije izložen u Macworldu 2007. godine

Na jednoj aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama, iPhone prve generacije iz 2007. godine prodat je za 63 hiljade dolara, što iznosi približno 115 hiljada konvertibilnih maraka.

Stari modeli mobilnih telefona imaju sve veću kolekcionarsku vrijednost, pa se na aukcijama u posljednje vrijeme često prodaju za astronomske cifre.

Originalni iPhone je koštao 599 dolara (što je 2007. godine iznosilo oko 800 KM), tako da je prodavač na aukciji koja je završena u nedjelju, 19. februara 2023. godine, postigao više od 100 puta veću vrijednost od originalne cijene modela.

Haotične scene u Hrvatskoj: Automobili 'plivaju' cestama, velike poplave i led na ulicama

Haotične scene u Hrvatskoj: Automobili 'plivaju' cestama, velike poplave i led na ulicama

Prva generacija Appleovog smartphonea imala je ekran veličine 3 i po inča, kameru od 2 megapiksela, mogućnost internet konekcije i pristupa iTunesu, a dolazila je u dvije varijante sa memorijskim kapacitetom od 2 i 4 gigabajta. Prvi iPhone za internet konekciju je koristio 2G, a mogao se konektovati samo na mrežu američke telekomunikacijske kompanije AT&T.

Telefon je na aukciji ponuđen u neotvorenoj kutiji, a početna cijena je bila 2500 dolara (oko 4500 KM). Aukcijska kuća LCG Auctions je zaprimila ukupno 27 ponuda, a na kraju je izvjestila da je pobjednik aukcije postala neimenovana osoba iz SAD-a.

Ista aukcijska kuća je u oktobru 2022. već prodala jedan neotvoreno iPhone koji je tada postigao cijenu od 39 hiljada dolara (oko 71 000 KM), piše CNN.

Zavirite u ladice, ako pronađete ove uređaje, možete zaraditi i do 1.000 eura

Zavirite u ladice, ako pronađete ove uređaje, možete zaraditi i do 1.000 eura

Appleov iPhone je promijenio način na koji milijarde ljudi širom svijeta komuniciraju, vrše plaćanje, posluju, fotografišu, pa i način na koji se bude ujutro.  Popularizacija iPhone donijela je veliku tehnološku smjenu, uništivši proizvodnju i prodaju kamkodera, MP3 plejera i mobitela na preklop, a otvorivši prostor novim industrijama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije