Ima Bitcoine u vrijednosti od 384 miliona KM, ali ne može do njih

1
Radiosarajevo.ba
Ima Bitcoine u vrijednosti od 384 miliona KM, ali ne može do njih
Foto: Wikipedia / Bitcoin

Stefan Thomasu, programeru iz San Francisca, su preostale samo dvije šanse da se dočepa svog bogatstva od 240 miliona dolara (384 miliona KM).

On je prije deset godina dobio je 7.002 bitcoin-a kao nagradu za snimanje videa koji objašnjava kako kriptovaluta funkcionira.

U trenutku kada je plaćen, vrijedili su 2 do 6 dolara po komadu. Spremio ih je u svoj "digitalni novčanik" i zaboravio na njih.

Sada svaki bitcoin vrijedi 34.000 dolara, a sadržaj njegovog novčanika procjenjuje se na 240 milijuna dolara. Ali Thomas je zaboravio šifru koja će otključati njegovo bogatstvo.

Thomas, rođen u Njemačkoj, već je osam puta unio pogrešnu šifru, a ako još dva puta pogriješi, njegov harddisk, koji sadrži njegove privatne ključeve bitcoina, bit će šifriran - i novac nikada neće vidjeti.

On je kazao da je isprobao svojih osam najčešće korištenih šifri za pristup svom tvrdom disku IronKey, ali ispostavilo se da su sve pogrešne. Uređaj automatski šifrira sav sadržaj nakon 10. netačne pretpostavke.

"Samo bih legao u krevet i razmislio o tome", rekao je Thomas za New York Times. "Tada bih otišao do računara s nekom novom strategijom, i to ne bi uspjelo, i opet bih bio očajan."

Thomas je rekao da ga je iskustvo razumljivo odbacilo kriptovalute.

"Cijela ova ideja da budete svoja banka - dozvolite mi da to tako kažem, sami izrađujete li cipele?" on je rekao. "Razlog što imamo banke je taj što se ne želimo baviti svim onim stvarima koje banke rade."

Nakon što su Tomasove nevolje postale popularne na internetu, Alex Stamos, stručnjak za internetsku sigurnost u Internetskoj opservatoriji Stanford, rekao je da bi lozinku mogao razbiti u roku od šest mjeseci ako bi mu Thomas dao 10% digitalnog bogatstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije