Vrijednost Bitcoina vrtoglavo raste

0
Radiosarajevo.ba
Vrijednost Bitcoina vrtoglavo raste
Foto: EPA-EFE / Bitcoin

Vrijednost digitalne valute bitcoin raste, a u prvoj sedmici januara je prvi put dosegla više od 40.000 američkih dolara, udvostručivši se za manje od mjesec dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Cijena bitcoina je skočila za više od 700 posto otkako je pandemija prvi put proglašena u martu 2020., od početnih vrijednosti od oko 5.000 dolara. 

Ovako naglom porastu vrijednosti prve kriptovalute svakako je doprinio rizik od ekonomskog kraha izazvanog pandemijom COVID-19 kada su vlade širom svijeta preplavile globalno tržište novcem iz centralnih banaka kako bi povećale potrošnju i pomogle u spašavanju ekonomije. 

Šta je bitcoin

Ali povećana količina novca smanjuje njegovu vrijednost i tjera ljude da traže tipove imovine koja je otporna na inflaciju. U ovakvoj klimi, botcoin je postao zaštita od nadolazeće inflacije i loših prognoza za druge imovinske vrijednosti, pojašnjava magazin Moneyweb. 

Takođe, dodatni razlozi su, kako piše Bloomberg, da ga posjeduje relativno mali broj ljudi - oko dva posto računa kontroliše 95 posto sveukupne ponude bitcoina. Ako se njime trguje kada je količina mala, promjene u cijenama će biti povećane. Kao i tržišna struktura kriptovalute koja se sastoji od stotina nepovezanih berzi koje su u stvari tako nezavisna ostrva likvidnosti.

Bitcoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronski, ne štampa se kao novčanice i njegovo tržište je decentralizovano, što je najznačajnija karaktereistika kriptovaluta.

Proizvodi se pomoću kompjutera širom svijeta koristeći software koji rješava matematičke probleme.

Bitcoin je prvi put lansiran 2009. kao kriptovaluta i neko vrijeme je korišten kao digitalni novac na marginama ekonomskih tokova. Od tada je postao mainstream valuta, a danas se gotovo ekskluzivno koristi kao "digitalno zlato", što znači rijedak digitalni izvor imovine.

Britanski The Guardian piše kako se bitcoin početkom 2017. vinuo sa nešto ispod 1.000 dolara da bi se u roku od 12 mjeseci približio vrijednosti od 20.000 dolara, a zatim pao na oko 3.000 dolara u roku od nekoliko sedmica početkom 2018. godine.

Tada ga je većina mainstream investitora, centralnih bankara i finansijera otpisali kao opasan, anoniman instrument za prevarante i teroriste.

Bitcoin se kopa (mined) pomoću kompjutera, tj. korištenjem procesorskog vremena i distribucije u bitcoin mreži, uz pomoć matematičke formule za proizvodnju bitcoina koja je svima dostupna jer je napisana OpenSource kodom, odnosno otvorenim softwareom.

Mreža također procesira transakcije napravljene pomoću bitcoina, što rezultira stvaranjem vlastite platne mreže. Bitcoin protokol, tj. algoritam pomoću kojeg funkcioniše ovaj sistem, ograničen je na izdavanje 21 miliona bitcoina.

Digitalno zlato

Tradicionalne valute temeljene su na, vrijednim metalima, zlatu i srebru. Bitcoin se ne temelji na zlatu, već zavisi od matematike i algoritma u kojem rudari bitcoina kopaju i izvlače kriptovalute.

Analitičari multinacionalne investicione banke JP Morgan kažu da bi bitcoin mogao da vrijedi čak 146.000 američkih dolara po komadu ako bi se uspostavio kao vrijednosna imovina kao što je zlato.

Za razliku od tradicionalnih valuta, bitcoin ne može doživjeti inflaciju jer je ograničen na 21 milion bitcoina – u slučaju da su valute tradicionalnog novca i dalje vezane za zlato one bi zavisile od količine zlata koje posjeduje odrežena država.

Bitcoin ne može izaći iz svoje mreže, vezan je za ograničeni broj, a dugoročne prognoze su da će većom eksploatacijom njegova vriednost biti podložna deflaciji. Ali što se više približava konačnom broju od 21 milion vrijednost će biti stabilnija.

Tako da se njegova uloga u finansijama digitalnog doba takođe stabilizuje prema predviđanjima ekonomskih analitičara, piše slobodnaeuropa.org

"Nedavni rast bitcoina ne iznenađuje. Ohrabrujuće je vidjeti ozbiljnije razmatranje bitcoina i imovinske vrijednosti digitalne valute, jer on ima stvarni potencijal za preoblikovanje globalnih finansija kakve poznajemo", rekao je Michael Sonnenshein, izvršni direktor kompanije Grayscale Investments, najvećeg svjetskog menadžera kripto imovine, za CNN Business.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije