Bitcoin probija magične granice: Pogledajte koliko danas vrijedi

1
Tanjug
Bitcoin probija magične granice: Pogledajte koliko danas vrijedi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nezapamćena jagma investitora za kriptovalutama se ne smiruje, što potvrđuje novi uzlet bitcoina koji je dostigao novi istorijski rekord od 38.000 američkih dolara, tj. 63,243 KM.

Prema podacima kompanije Coin Metrix, najstarija i najveća svjetska kriptovaluta trgovala se jutros oko 7 sati po istočnoameričkom vremenu na nivou od 38.080 dolara, samo nekoliko sati nakon što je premašila nivo od 37.000 dolara, javlja CNBC.

Bitcoin je je na dnevnom nivou ojačao za 7,0 posto, dok od početka 2021. godine bilježi rast od oko 30 posto. U posljednjih 12 mjeseci mu je cijena porasla za skoro 370 posto.

Vrijednost cjelokupnog tržišta kriptovaluta, na kojem se osim bitcoinom trguje i drugim digitalnim novčićima poput ethereuma i tethera, prvi put je danas premašila milijardu dolara, prema podacima CoinMarketCap portala, dodaje CNBC.

Bitcoin je daleko najdominantnija kripto valuta, s tržišnom vrijednošću od više od 700 milijardi dolara.

Vrtoglavi rast cijene bitcoina pripisuje se brojnim faktorima, između ostalog i većoj kupovini velikih institucionalnih investitora, među kojima je, na primjer, investicioni magnat Paul Tudor Jones.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije