Proizvodnjom Bitcoina proizvede se više CO2 nego u cijelom Jordanu

Radiosarajevo.ba
Proizvodnjom Bitcoina proizvede se više CO2 nego u cijelom Jordanu
Foto: Fortune / Bitcoin

Digitalna valuta Bitcoin odgovorna je za proizvodnju više ugljičnog dioksida (CO2) od cijelog Jordana na godišnjem nivou, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje njemačkih naučnika.

Naučnici s Tehničkog univerziteta u Münchenu izračunali su da su računari koji proizvode Bitcoin u novembru 2018. na godišnjem nivou trošili oko 45,8 milijardi watta po satu električne energije.

Prema istraživanju, to odgovara godišnjoj proizvodnji od 22 do 22,9 miliona tona CO2, što je negdje između zagađenja koje proizvode zemlje Jordan i Šri Lanka, ili poput američkog grada Las Vegas, prenosi HINA.

Naučnik Christian Stoll koji je učestvovao u istraživanju rekao je da bi rezultati trebali potaknuti zakonodavce da razmotre reguliranje proizvodnje Bitcoina kako bi se pritom koristila uglavnom obnovljiva energija niskih nivoa CO2, prenio je The Associated Press.

Temelj za Bitcoin postavljen je prije 10 godina kada je anonimni kriptograf, pod pseudonimom "Satoshi Nakamoto", objavio rad u kojem je izložio principe autonomnog digitalnog novca. Ideje koje je taj rad sadržavao bile su revolucionarne, uključujući nepostojanje kontrole centralnih banaka i nacionalnih granica.

Umjesto toga, mehanizam koji se zove Blockchain osiguravao bi sigurnost i povjerenje u sistem. Najjednostavnije rečeno, Blockchain je javno vidljiva poslovna knjiga transakcija, svaka spremljena jedna iza druge.

U slučaju da netko pokuša kompromitirati taj lanac, odmah postaje uočljiv, jer postoji mnogo kopija tih poslovnih knjiga. Time se primjerice zaustavlja ponovno korištenje virtualnog novca više od jednog puta.

Bitcoini su generirani – ili "rudareni" - računarima koji koriste složene matematičke procese. Postoji ograničena količina Bitcoina i što bliže "rudari" dolaze toj tački, proces "rudarenja" postaje teži.

Studija, objavljena u časopisu Joule, koristila je podatke proizvođača hardvera korištenih za izradu Bitcoin-a, objavljenih tokom javne inicijalne ponude, kako bi se procijenila količina energije koja se koristila tokom stvaranja Bitcoina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije