Propast će 190 miliona dolara: Umro, a jedini znao password računa mjenjačnice

Radiosarajevo.ba
Propast će 190 miliona dolara: Umro, a jedini znao password računa mjenjačnice
Facebook / Preminuli Gerald Cotten
QuadrigaCX, najveća kanadska bitcoin mjenjačnica izgubila je promet svojih klijenata s eksternog računa u vrijednosti od 190 miliona dolara u šest različitih kriptovaluta.

Kako navodi izvještaj Vrhovnog suda savezne države Nova Škotska u Kanadi, izgubljeni podaci odnose se na valute Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash SV, Bitcoin Gold, Litecoin i Ethereum, piše novac.hr.

Naime, iznenada je u 30. godini preminuo osnivač i izvršni direktor kompanije Gerald Cotten koji je bio zadužen za kontrolu podataka i jedini je imao password za pristup eksternom kripto računu. Njegova supruga Jennifer Robertson saopćila je kako kompanija nije u mogućnosti pristupiti sistemu jer niko osim njenog muža nema potrebne pristupne podatke.

Do ovog nesretnog slučaja došlo je upravo zbog neadekvatnog upravljanja cijelim sistemom korisničkih fondova. Iako većina digitalnih kripto mjenjačnica koristiti ovakav sistem kako bi se zaštitila od hakerskih napada i krađe podataka, ova kanadska kompanija, napravila je jednu od najvećih grešaka i nije kreirala sučelje u kojem postoji više potpisa kojima se može pristupiti eksternom disku.

U njihovom slučaju osnivač i glavni direktor bio je jedina odgovorna osoba za nadzor podataka, a s obzirom da je preminuo, niko drugi nije mogao pristupiti podacima kojima je on upravljao. Nakon što je postala udovica Jennifer Robertson je zbog ovog slučaja potražila i pomoć stručnjaka koji je trebao pristupiti sistemu njenog supruga, ali nisu uspjeli.

Čini se da će taj novac ostati nedostupan i korisnici bi mogli ostati bez desetina miliona dolara, što je izazvalo bijes ljudi koji su koristili usluge QuadrigaCX-a zbog nevjerovatno lošeg upravljanja njihovim sredstvima.

Drugi dio korisnika pak čak traži neki oblik potvrde smrti Cottena jer sumnjaju da je lažirao smrt i sada u tajnosti uživa trošeći njihove milijune, a neki su se okomili na zaposlenike kompanije, koji sada dobivaju prijetnje smrću.

Zbog svih nastalih problema, iz kompanije su poručili da ukoliko ne uspiju pristupiti podacima, planiraju prodati cijelo poslovanje kako bi nadoknadili štetu koju su nanijeli svojim korisnicima. Netom nakon najave kompanija je primila već nekoliko ponuda zainteresiranih kupaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije