Facebook sumnja da su se putem 200 aplikacija prikupljali podaci korisnika

Radiosarajevo.ba
Facebook sumnja da su se putem 200 aplikacija prikupljali podaci korisnika
Pixabay / Ilustracija

Iz američke društvene mreže Facebook u ponedjeljak su objavili da su na temelju istrage suspendirali otprilike 200 aplikacija zbog sumnje da su se putem tih aplikacija na neprimjeren način prikupljali lični podaci korisnikapiše The Washington Post.

Djelatnici društvene mreže nisu rekli o kojim je aplikacijama riječ, koliko ih je osoba koristilo i što ih je motiviralo da ih suspendiraju.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da će kompanija u nadolazećim mjesecima detaljno ispitati desetine hiljada aplikacija koje su mogle imati pristup korisničkim podacima.

Podsjećamo, Facebook je 2015. godine postrožio pravila za prikupljanje podataka korisnika putem aplikacija. Iz Facebooka su rekli da će svaka kompanija koja odbije reviziju svoje aplikacije biti automatski odstranjena s društvene mreže.

Aleksandr Kogan, autor aplikacije koja se našla usred skandala Cambridge Analytica, tvrdi da se podaci nisu mogli prikupljati samo putem njegove već da su mnoge aplikacije mogle poslužiti kao poligon za prikupljanje korisničkih podataka. 

Jedna od aplikacija koja je suspendirana je test ličnosti "myPersonality". Ta je aplikacija suspendirana u aprilu te se trenutno nalazi pod istragom.

Istraživači sa Univerziteta Cambridge napravili su aplikaciju kako bi za potrebe istraživanja prikupili podatke korisnika Facebooka. Prema pisanju časopisa New Scientist, ti podaci navodno nisu na adekvatan način osigurani.

Iz Univerziteta Cambridge su rekli da su obustavili pristup računu čim su doznali da podaci koji su se uz pomoć aplikacije nisu sigurni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije