Cambridge Analytica je prošlost: Zuckerberg i Facebook su nedodirljivi

Radiosarajevo.ba
Cambridge Analytica je prošlost: Zuckerberg i Facebook su nedodirljivi
EPA / Mark Zuckerberg

Dan prije nego su u javnost procurili detalji o skandalu s Cambridge Analyticom cijena dionice Facebooka iznosila je 185,09 dolara, a nakon što su objavljene informacije kako ova kompanija nije zaštitila korisnike i njihove osobne podatke, uslijedio je veliki pad cijene dionice i tržišne vrijednosti ove kompanije.

U samo dva dana izbrisano je 50 milijardi dolara vrijednosti kompanije, cijena dionice pala je za više od 20 posto te su brojni mediji i analitičari već počeli raspravljati o kraju Facebooka kakvog smo poznavali.

Zbog cijele situacije investitori su s nestrpljenjem iščekivali objavu poslovnih rezultata za prvi kvartal (iako su se informacije o Cambridge Analytici pojavile krajem marta  tako da utjecaj ovog skandala nije mogao biti prevelik) te su iz Facebooka krajem aprila objavili podatke koji su smirili i oduševili sve ulagače – zabilježili su porast prihoda, profita i korisnika.

Nakon toga krenuo je lagani oporavak cijene dionice i vraćanje izgubljene vrijednosti, a u petak je pri zatvaranju berze cijena dionice iznosila 185,53 dolara, piše Business Insider.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije